Skip to main content

Cu siguranță ai auzi până acum despre industria IT. Poate ești un antreprenor care își dorește să pornească o astfel de companie sau ești în căutarea unor sfaturi pentru a o face mult mai profitabilă.

1. Industria IT – ce semnifică?

Dezvoltarea profesională: de ce este importantă atât pentru angajatori, cât și pentru angajați - Work Finder

Information Technology (IT) sau Tehnologia Informației în limba română este o industrie extrem de complexă care are la bază utilizarea computerelor pentru a stoca, crea, prelua, procesa și schimba o varietate de informații și date prețioase. Practic, IT face parte din „tehnologia informației și comunicațiilor”, pe scurt (TIC). Information Technology este special concepută pentru afaceri și răspunde unei nevoi mari pe piața internațională. 

Sistemele informatice de acest gen există dintotdeauna, însă nu la acest nivel atât de avansat. Aceste sisteme sunt inter-informaționale, adică transmit date unele către celelalte și sunt controlate de specialiști în domeniu. 

 

Oamenii sunt obișnuiți să adune informații și să le manipuleze încă de când scrisul a fost inventat. Totuși, nu se putea vorbi atunci de tehnologie, pentru că acest termen a apărut de abia în secolul XX și a fost inventat de către Thomas L. Whisler și Harold J. Leavitt. Despre industria IT nu au existat decât vorbe de laudă, pentru că ea a stat la baza dezvoltării vieții oamenilor, mai ales în ultimii zeci de ani. Tehnologia informației poate fi considerată o ramură definită a informaticii, pentru că are la bază procesarea de date, indiferent de natura lor. 

Astăzi, acest termen este folosit atât pentru calculatoare și rețele, cât și pentru tehnologii care au la bază distribuirea informațiilor, așa cum sunt smartphone-urile și televizoarele. Servicii sau produse de tipul hardware de calculator, internet, telecomunicații și alte electronice sunt considerate ca și componente ale aceleiași industrii. 

 

Este evident pentru toată lumea că această ramură a devenit din ce în ce mai populară. O mulțime de tineri caută joburi în industria IT din diferite motive. Probabil că cel mai important dintre ele constă în salariile destul de mari față de media din România. Totuși, foarte multe persoane consideră că un astfel de loc de muncă nu te lasă să te plictisești. De aceea, cursurile de tehnologia informației au devenit populare chiar și în învățământul preșcolar.

Un lucru extrem de benefic și pentru angajat și pentru angajator este faptul că industria IT este scutită de taxe. Totuși, ia în considerare că există anumite reguli pe care un programator și o companie trebuie să le îndeplinească pentru ca acest lucru să poată fi posibil. 

 

În primul rând, ca să fii scutit de impozitul pe profit ca programator este obligatoriu să lucrezi pe o poziție care se ocupă de crearea programelor pentru computere. Doar acest titlu este prevăzut de lege ca eligibil pentru neplata taxelor. Nu tot ce are legătură cu domeniul de IT beneficiază de aceste avantaje. De asemenea, angajatul trebuie să aibă o diplomă de absolvire a învățământului superior, eliberată de o universitate acreditată. Un alt criteriu constă în desfășurarea unei activități de cercetare-dezvoltare. 

În al doilea rând, pentru ca o companie să se bucure de astfel de scutiri trebuie să aibă, la rândul ei, o activitate care cuprinde crearea de programe. Acest obiectiv nu trebuie să fie cel principal, ci doar ceva secundar, atâta timp cât este legal.

2. Industria IT în România – locuri de muncă

Legislația muncii și drepturile angajaților cu contract pe perioadă determinată - Work Finder

În România, industria IT este mereu în căutare de personal, iar facultățile socot în fiecare an foarte mulți tineri competenți pentru a profesa în acest domeniu. Sectorul de tehnologia informației are trei grupuri majore:

  • software și servicii;
  • hardware și echipamente tehnologice;
  • echipamente semiconductoare și semiconductoare;

 

Desigur, acestea de mai sus sunt și ele împărțite la rândul lor în subindustrii, pentru că este nevoie ca fiecare companie să aibă o activitate foarte bine definită pentru ca ea să devină profitabilă. La un studiu mai amănunțit, îți poți da seama rapid că orice afacere are în spate o echipă de IT, fie ea internă sau externă. Aceasta are grijă să implementeze aplicații, să le întrețină, să le monitorizeze și optimizeze și să supravegheze securitatea serviciilor. 

 

De asemenea, fiecare persoană dintr-o echipă are anumite responsabilități. Printre cele mai populare sunt:

  • administrare – angajații au în vedere monitorizarea zilnică a aplicațiilor, implementarea lor, dar și operarea de sisteme și rețele. Tot ei se ocupă se actualizări de software, securitate sau gestionarea corectă a datelor. 
  • suport – acest job este cel mai întâlnit în rândul tinerilor, pentru că este o poziție pe care aproape oricine o poate ocupa la începutul carierei. Angajații se ocupă de preluarea tichetelor/plângerilor clienților și răspund la cererile și nevoile acestora. Acest proces ajută și la colectarea de informații și direcționarea eforturilor de depanare pentru hardware și software.
  • aplicații – orice companie se bazează pe un software pentru a funcționa. Acesta poate să fie propriu, realizat de IT-iștii lor sau extern, obținut dintr-o sursă terță. Astăzi din ce în ce mai multe afaceri își formează propria echipă calificată care să creeze aplicații și interfețe.
  • securitate – fiecare companie trebuie să monitorizeze datele obținute și să le securizeze, pentru a se asigura că astfel de resurse sunt utilizate în conformitate cu politica afacerii. Personalul din IT care se ocupă de acest lucru are ca sarcină interacționarea cu echipele juridice, dar nu numai, în vederea detectării, raportării și prevenirii încălcărilor de securitate.

Care sunt orașele preferate de forța de muncă în România? – www.work-finder.eu

Industria de IT în România se bucură de o mulțime de angajați români, însă firmele nu se term să apeleze și la personal străin sau leasing de personal atunci când au nevoie. Angajații străini din sectorul privat sunt destul de mulți. Conform unui studiu, acum sunt oficial 84.936 de mii, un număr care s-a dublat de la un an la altul. 

Pentru că se vorbește din ce în ce mai mult de deficitul de pe piața muncii la nivel global, angajatorii apelează la firmele specializate în recrutare de personal asiatic, pentru a găsi forță de muncă. Desigur, programatorii nu sunt prima alegere, însă domeniul IT este foarte variat, iar astfel de persoane calificate își vor găsi imediat un loc de muncă conex. 

 

Un studiu recent arată că România are cei mai mulți angajați străini din Turcia care activează în construcții, comerț și industrie. Pe locul doi se află Republica Moldova și Nepal. Aparent, nepalezii sunt căutați de angajatorii români pentru HoReCa, transporturi și industrii prelucrătoare. HoReCa este unul dintre cele mai populare domenii de muncă cu personal asiatic, în special în România. 

De asemenea, lucrătorii din Asia au devenit din ce în ce mai iubiți de angajatorii noștri. Majoritatea dintre ei lucrează în construcții, șantiere, industria prelucrătoare, comerț și HoReCa. Un lucru uimitor pentru România este că a reușit să atragă aproximativ 3.100 de rezidenți ai altor țări în industria IT&C. Acum țara se bucură de expertiza unor programatori din Franța, Portugalia, Republica Moldova, Polonia, Grecia, Germania și nu numai.

 

Pentru tinerii din toată lumea, industria de Information Technology a devenit din ce în ce mai atractivă. Să devii programator sună foarte bine și este o meserie pe care o poți pune în practică destul de repede, mai ales dacă ai o pasiune pentru ea și ești dispus să muncești cât mai mult. 

Mai mult decât atât, salariu mediu din industria IT este pe cât se poate de motivant. În România ultimilor ani, salariul net al programatorilor a avut o creștere de la lună la lună. De exemplu, un angajat al unei firme din acest domeniu poate câștiga până la 9094 lei. În plus, tinerii absolvenți nu se pot plânge nici ei de salarii prea mici. Chiar și cei care nu au o diplomă ce atestă specializarea lor în această industrie pot profesa fără probleme. Condiția este să fii un angajat foarte bun și să îți menții poziția. Cu atât de mulți tineri care vin din urmă, păstrarea locului de muncă este o competiție. 

3. IT – industria în creștere continuă – importanța acesteia

Articole Blog - International Work Finder

Tehnologia informațională, adică această industrie de IT este peste tot. Orice companie care are la bază tehnologia informației nu poate să se dezvolte sau să aibă succes fără programatori, indiferent că vorbim despre organizații corporate, non-profit sau guvernamentale. 

Astfel, atunci când vine vorba despre acest domeniu, trebuie să te gândești la toate organizațiile care lucrează cu sisteme tip tehnologia informațiilor. Industria este în continuă dezvoltare, pentru că scoate întotdeauna noi posturi și posibilități de angajare. De exemplu, într-o echipă găsești angajați care mențin în siguranță sistemele, au grijă să funcționeze la parametrii optimi, alții introduc date, alții le gestionează, programatorii fac programe și așa mai departe. 

 

De asemenea, tot ce ține de internet face parte tot din domeniul IT. Aici programatorul se simte ca la el acasă. Acest tip de tehnologie a devenit o normalitate în viața tuturor oamenilor. Chiar dacă evoluția a fost una foarte bruscă și multe persoane încă încearcă să se adapteze la ea, nu se mai poate trăi fără. Pe lângă vastul internet, industria de tehnologie a informațiilor își face simțită prezenta și în alte domenii.

Este foarte important să rămâi la curent cu cele mai căutate posturi din IT, indiferent dacă îți dorești un loc de muncă sau ești angajator. Iată câteva dintre ele:

 

SQL Developer – acest job este din ce în ce mai căutat pe piața din România. Developerii ajută companiile să implementeze diferite strategii de digitalizare, o tendință care s-a dezvoltat cel mai mult în ultimii ani. Pentru a avea un astfel de loc de muncă, trebuie să știi cum se creează o bază de date, cum se dezvoltă și cum se întreține. 

Full-Stack Developer – probabil că unul dintre cele mai complexe joburi, pentru că trebuie să cunoști bine atât front end-ul, cât și back end-ul. Practic o astfel de persoană dezvoltă „fațada” unor site-uri/aplicații, dar și ce este în „spatele” lor, se asigură că sunt optimizate, creează baze de date și multe altele. 

Data Analyst – dacă ești genul de persoană foarte ordonată și îți place să ai totul la locul lui, acest job este pentru tine. Data Analyst adună, procesează și analizează datele unei companii. Acestea sunt foarte importante pentru că stau la baza dezvoltării business-ului. 

Java Developer – unul dintre cele mai plăcute job-uri pe care programatorii le au. Te ocupi de designul aplicațiilor și de dezvoltarea lor. Java este cel mai utilizat limbaj de programare și se bucură de o popularitate foarte mare. 

Software Developer – probabil că unul dintre cele mai importante locuri de muncă, deoarece, una dintre responsabilități este aceea de a dezvolta programe și sisteme de operare pe care oamenii le folosesc zilnic.

 

Așadar, industria IT este în continuă dezvoltare, iar România are nevoie de oameni calificați pentru a îndeplini diferite responsabilități. Locurile de muncă sunt foarte variate, așa că ele răspund mai multor nevoi pe care atât angajatorii, cât și clienții le au!

 

Surse foto: Unsplash.com, Pixabay.com

Te ajutăm cu personal în sistem leasing. Contactează-ne!

Contactează-ne