Skip to main content

Cu cât înaintează în vârstă, bătrânii au tot mai des nevoie de ajutor. În unele situații, familia se poate îngriji de un bunic bolnav sau care nu se mai poate gestiona singur. Însă, viața cotidiană tot mai solicitantă îi determină pe mulți să angajeze pe cineva care să poată urmări îndeaproape vârstnicul. În unele cazuri, poate fi vorba chiar și despre o persoană străină care chiar cu asta se ocupă, adică un îngrijitor pentru bătrâni. În rândurile următoare vom vorbi despre cine este și ce atribuții are în fișa postului un îngrijitor pentru bătrâni la domiciliu, dar și puțin despre infirmiere asiatice și locul lor în casele românilor.

 

1. Fișă post îngrijitori bătrâni la domiciliu – atribuții pe care le are un îngrijitor pentru bătrâni

Blog - 1. fisa post ingrijitori batrani la domiciliu atributii

Când un bătrân se îmbolnăvește ori vârsta mult prea înaintată îl lasă fără puteri, are nevoie să fie ajutat în activități de zi cu zi. În multe dintre cazuri, este partenerul de viață cel care-l ajută ori unul dintre copii. Deși este de dorit, când nu poate fi cu el un membru al familiei, este de un mare ajutor un îngrijitor pentru bătrâni. În orice caz, o persoană competentă, care știe ce presupune un astfel de job și își asumă toate atribuțiile pe care le are în fișa postului. 

 

Atribuții din fișa postului unui îngrijitor pentru bătrâni 

Ca oricare alt job, și jobul de îngrijitor pentru bătrâni la domiciliu are o fișă a postului și o listă de atribuții care cer seriozitate. În general, sunt aceleași și se repetă zilnic. Este o rutină, dar care vine cu un oarecare confort și un sentiment de siguranță pentru bătrânul bolnav. 

Dintre atribuțiile mai importante sunt următoarele:

  • pregătirea mesei și hrănirea persoanei asistate;
  • curățarea și igienizarea casei;
  • cumpărături/plata facturilor;
  • îndrumare în activități de rutină (îmbrăcat, spălat pe dinți, duș, bărbierit etc.);
  • asistență în plimbări scurte în și în afara casei;
  • transportul persoanei asistate imobilizate în și în afara casei;
  • socializarea cu persoana asistată și antrenarea ei în activități relaxante (șah, cărți, table etc.);
  • acordarea primului ajutor la nevoie;
  • administrarea tratamentului medicamentos (în cazul în care există);
  • monitorizarea stării de sănătate a bătrânului și semnalarea problemelor care apar.

 

Cu așa atribuții în fișa postului, nu oricine poate fi un îngrijitor pentru bătrâni. Postul cere competențe profesionale și unele calități personale deci, un om pregătit să poată face față tuturor nevoilor pe care le are un bătrân, cu atât mai mult când este și bolnav. 

 

2. Fișa postului de îngrijitor la domiciliu pentru bătrânii bolnavi – infirmierele asiatice

Blog - 2. fisa postului de ingrijitor pentru batranii bolnavi infirmiere asiatice

Sunt români care merg în afară ca îngrijitor pentru bătrâni la domiciliu, dar și români care primesc străini în țară, să aibă grijă de bătrânii lor. 

De recrutări de personal asiatic – recrutare de personal din India, recrutare de personal din Nepal, recrutare de personal din Sri Lanka ori de recrutare de personal din Vietnam pentru angajatorii români din toate sectoarele de activitate se ocupă o agenție specializată în recrutare de personal asiatic. 

 

Pentru că este un job delicat și sunt luate în calcul, pe lângă competențe și pregătire, și unele aptitudini personale, candidații pe un post de îngrijitor pentru bătrâni trebuie aleși cu grijă. Trebuie găsite acele persoane care își fac meseria cu plăcere și care sunt determinate să schimbe în bine viața persoanei pe care o îngrijesc, dar când ele vin dintr-o altă parte a lumii, poate fi cu atât mai greu. Pentru îngrijirea bătrânilor, cel mai adesea se recrutează personal din Filipine. În România, vin tot mai mult în ultimii ani infirmiere asiatice pe un astfel de post, pentru că au exact pregătirea, răbdarea și empatia necesare să aibă grijă de oameni în vârstă și de bolnavi. Tot ele sunt și bone perfecte pentru copiii românilor.

 

Pentru a minimiza riscurile, de procesul de recrutare se ocupă oameni cu experiență. Odată ce s-au găsit persoanele potrivite, în acest caz infirmiere asiatice, urmează să fie aduse în țară, unde își întâlnesc bătrânii de care se vor îngriji, cel mai probabil pentru următorii ani. De acte necesare și de aducerea lor în țară se ocupă tot agenția de recrutare. 

Este o fișă a postului care cere îngrijitori pregătiți pentru a lucra cu bătrânii la domiciliu, dar posibilități ca ei să fie găsiți există, și chiar departe în afara țării. Agențiile de recrutare le găsesc bătrânilor îngrijitori, iar bătrânii se bucură de un sprijin stabil și de o bătrânețe liniștită. 

 

Sursa foto: pexels.com, pixabay.com/ro.

Solicită îngrijitori bătrâni din Asia. Contactează-ne!

Contactează-ne