Skip to main content

Fișa postului este un document important, în care se regăsesc detalii importante pentru viitorul angajat. În industria HoReCa, un domeniu plin de provocări, fișa de post a bucătarului este importantă pentru ambele părți: angajatorul definește nivelul de experiență al candidatului potrivit, în timp ce angajatul poate consulta o listă în care sunt afișate sarcinile sale. Astfel, din articolul următor vei descoperi informații esențiale despre fișa de post a bucătarului și care sunt aspectele de care trebuie să ții cont pentru a găsi candidatul potrivit pentru noul job!

 

1. Fișă de post bucătar: ce reprezintă și ce conține?

Fișa de post a bucătarului este un act atașat contractului de muncă, în care viitorul angajat găsește informații detaliate în legătură cu postul pe care îl va ocupa. Fișa de post a bucătarului conține informații relevante despre jobul său, cum ar fi:

  • denumirea postului (bucătar);
  • denumirea departamentului (bucătărie);
  • locul de desfășurare a muncii (sediul restaurantului);
  • numele angajatului;
  • numele șefului ierarhic (numele bucătarului-șef);
  • relațiile de subordonare față de ceilalți angajați ai companiei (cu personalul administrativ, cu personalul care se ocupă de servirea clienților, cu șoferii de aprovizionare etc.);
  • nivelul de instruire și studiile necesare;
  • responsabilitățile și sarcinile pe care trebuie să le îndeplinească.

Acestea sunt elementele de bază pentru fișa de post a unui bucătar, însă părțile unde sunt descrise responsabilitățile bucătarului și nivelul său de instruire realizează imaginea de ansamblu de care ai nevoie pentru a găsi persoana potrivită!

 

2. Fișă de post bucătar: care sunt responsabilitățile unui bucătar?

Fisa de post bucatar - responsabilitati

Printre cele mai importante detalii trecute în fișa de post a bucătarului sunt responsabilitățile acestuia. În acest sens, un bucătar ar trebui:

  • să pregătească mâncarea conform rețetelor stabilite;
  • să se asigure că preparatele respectă standardele de calitate;
  • să coordoneze activitatea ajutorului de bucătar și să realizeze sarcinile date de bucătarul-șef;
  • să asigure respectarea standardelor de depozitare a preparatelor conform normelor în vigoare;
  • să păstreze aparatura și ustensilele din bucătărie în bune condiții;
  • să respecte normele de igienă și de securitate a muncii.

 

Pentru a reuși să realizeze eficient toate sarcinile date, în ceea ce privește gradul de instruire a bucătarului, se recomandă ca acesta:

  • să aibă un curs de calificare în domeniul culinar;
  • să fie organizat și riguros în ceea ce privește regulile de igienă în alimentația publică;
  • să aibă cunoștințe medii de limbă engleză;
  • să aibă o atitudine orientată către client;
  • să aibă cunoștințele necesare pentru a pregăti preparatele incluse în meniul restaurantului.

 

Ai nevoie de bucătari? Te ajutăm să recrutezi bucătari asiatici cu experiență în bucătăria europeană.Ai nevoie de bucătari? Te ajutăm să recrutezi bucătari asiatici cu experiență în bucătăria europeană.

Fișa postului te poate ajuta să ai o imagine mai clară despre viitorul bucătar care va lucra în compania ta, alături de ceilalți angajați din bucătărie. Procesul de recrutare trebuie realizat cu multă atenție, pentru a găsi angajații care se vor integra ușor și rapid la noul lor job. O variantă utilă pentru angajatori este recrutarea personalului din țările asiatice, fiind cunoscut faptul că angajații din aceste țări sunt responsabili și dedicați sarcinilor de la locul de muncă!

Nu uita că evaluarea performanțelor profesionale ale muncitorilor asiatici reprezintă o parte deosebit de importantă din procesul de recrutare. Chiar dacă un candidat are o diplomă de calificare în domeniul gastronomic, vorbește limba engleză și are mai mulți ani de experiență profesională, este recomandat să alegi un candidat numai după ce a trecut proba de lucru.

 

Fiindcă acești candidați se află pe alt continent, probabil îți imaginezi cât de dificil este să organizezi o probă de lucru. Însă, agenția de recrutare se ocupă de toate detaliile tehnice, astfel încât tu poți alege candidații potriviți pentru nevoile afacerii tale. De exemplu, selecția o poți face pe baza probelor de lucru înregistrate sau în timp real, iar persoanele care ajung la interviu se vor potrivi cu detaliile pe care le-ai oferit agenției de recrutare. Astfel, vei găsi bucătari responsabili, care vor deveni o investiție de succes pentru afacerea ta!

În acest sens, dacă optezi pentru recrutarea personalului din Vietnam, atunci vei face cunoștință cu persoane harnice, responsabile și prezentabile, care vor fi un atu pentru compania care îi va selecta. Fiindcă au școli bine cotate atât în domeniul restaurantelor, cât și în cel hotelier, cu siguranță vei descoperi candidați competenți, care te vor impresiona cu îndemânarea și experiența lor!

 

3. Care sunt diferențele dintre un bucătar și un bucătar-șef?

Recrutare Personal Nepal - HoReCa - work-finder.eu

Există câteva diferențe semnificative între un bucătar și un bucătar-șef. Bucătarul-șef reprezintă cea mai importantă poziție dintr-o bucătărie, deoarece a căpătat competențele necesare mulțumită unui curs de specializare ori a unei școli culinare, iar cunoștințele sale provin în urma anilor valoroși de experiență. Față de bucătar, responsabilitățile bucătarului-șef sunt următoarele:

  • creează meniul;
  • coordonează echipa din bucătărie;
  • selectează ingredientele și modul de preparare a felurilor de mâncare;
  • selectează furnizorii.

 

Bucătarul-șef reprezintă angajatul de bază al unei bucătării deoarece deciziile sale afectează calitatea mâncării preparate și rata de succes a restaurantului. De aceea, înainte de a căuta candidații, este esențial să pui la punct responsabilitățile rolului, pentru a vedea dacă ai nevoie de un bucătar, ori mai degrabă de un bucătar-șef!

 

Din nefericire, în România, există de mult timp o criză în ceea ce privește personalul calificat pentru rolurile desfășurate în bucătărie. Industria HoReCa se lovește întotdeauna de numeroase provocări, deoarece bucătarii din România decid să se angajeze în străinătate. În plus, fiindcă România nu dispune, la ora actuală, de un învățământ profesional specializat care să formeze competențe teoretice și practice la un grad ridicat, atunci și specialiștii în domeniul gastronomic încep să fie din ce în ce mai puțini. Totuși, pentru a răspunde cerințelor companiilor din industria HoReCa, s-a găsit o soluție eficientă, și anume recrutarea personalului din Asia.

Bucătarii din Asia sunt instruiți pentru a face față tuturor provocărilor și, chiar dacă muncesc în altă țară, aceștia dau dovadă de perseverență și integritate la locul de muncă.

De exemplu, dacă optezi pentru recrutarea personalului din Filipine, acești candidați sunt serioși, loiali și respectuoși, integrându-se repede în cultura românească. În plus, fiindcă aceștia sunt mereu dornici să învețe lucruri noi, agenția de recrutare poate organiza ateliere pentru învățarea limbii și a culturii noastre. Așadar, fie că ai nevoie de personal pentru bucătăria restaurantului, fie că vrei să te extinzi către gastronomia asiatică, personalul din Asia te poate ajuta să îți dezvolți afacerea așa cum îți dorești!

 

În concluzie, atunci când administrezi un restaurant, ai nevoie de bucătari competenți, care să realizeze preparate gustoase și apreciate de clienți. În acest sens, candidații asiatici sunt printre cei mai dedicați bucătari, fiindcă nu au numai competențe profesionale potrivite, ci și responsabilitate și dorință de muncă. Astfel, ai garanția că preparatele sunt realizate conform standardelor, iar clienții vor posta pe rețelele de socializare fotografii și vor descrie că au avut parte de o experiență delicioasă. Ai șansa de a deține un restaurant de succes datorită investiției în personalul asiatic!

Sursa foto: Pexels.

Am recrutat bucătari cu experiență pentru multe restaurante din România. Intreaba-ne cum.

Contactează-ne