Skip to main content

Recrutarea de personal asiatic a devenit nu numai o tendință, ci chiar o necesitate pe piața muncii din Europa și chiar din România. Țara noastră are un deficit de peste 1 milion de locuri de muncă din cauza faptului că milioane de români au plecat să muncească în afara granițelor țării, cifră la care se adaugă cei peste 200.000 de asistați social.

România are nevoie de muncitori din afara granițelor țării, fie că aceștia vin din spațiul UE sau non-UE. În prezent, conform datelor de la Ministerul Finanțelor, în România sunt angajați 12.361 muncitori din spațiul european și 15.827 din spațiul non-european, cifre extrem de mici comparativ cu deficitul de forță de muncă. În aceste condiții, Ministerul Finanțelor intenționează să stimuleze recrutarea de personal asiatic și din alte zone non-UE, având în vedere calitățile pe care le au muncitorii proveniți din acest spațiu raportat la etica muncii și salariile pe care le solicită.

Ce presupune recrutarea de personal asiatic?

În primul rând presupune multă muncă din partea noastră – de la discuțiile cu clientul, pentru a ne da seama ce nevoi privind forța de muncă are, și până la transmiterea cerințelor colaboratorilor noștri din țările asiatice, intervievarea om cu om a personalului selectat, întocmirea formalităților de imigrare, aducerea în România a tuturor celor care s-au calificat pentru a fi angajați, toate acestea presupun un efort considerabil.

Recrutarea de personal asiatic nu se încheie însă aici pentru o firmă serioasă, așa cum este International Work Finder – vom fi aproape de clienții noștri și de muncitorii recrutați pentru a contribui la integrarea lor la noul loc de muncă și în societatea românească. În acest fel, ne asigurăm că atât clientul care a apelat la serviciile noastre este mulțumit, cât și muncitorii recrutați sunt satisfăcuți de condițiile noului loc de muncă.

Ce trebuie să aveți în vedere atunci când intenționați să apelați la o agenție de recrutare personal asiatic?

International Work Finder s-a specializat în recrutarea și plasarea de personal asiatic, cu precădere din Nepal, o țară care ne-a convins că oferă forță de lucru calificată și necalificată pentru o serie întreagă de industrii, pornind de la Agricultură și până la SPA sau industria de construcții și cea producătoare.

Trebuie să menționăm că procesul de recrutare a muncitorilor asiatici nu este unul facil și de aceea încercăm să atragem atenția în acest material asupra dificultăților pe care le pot întâmpina atât firmele de recrutare și plasare, cât și angajatorii care apelează la aceste firme.

1. Agenția de recrutare și plasare trebuie să aibă o formă de organizare legală

Să nu vi se pară ciudat că am început cu acest aspect – de multe ori auzim că o anumită persoană poate aduce din Asia bone sau muncitori, însă astfel de ”întreprinzători” sunt de evitat. În primul rând, persoanele fizice care fac astfel de servicii lucrează în zona gri sau neagră a economiei, fiind oricând pasibili unor sancțiuni sau chiar unor dosare penale pentru activitățile lor.

Evitați să lucrați cu persoane care cred că se descurcă. Recrutarea și plasarea de personal înseamnă mult mai mult decât aducerea în țară prin vreo modalitatea pseudo-legală a unor muncitori. Evitați să intrați sub incidența legii și să nu puteți justifica modalitatea în care muncitorii străini au ajuns să lucreze pentru firma dumneavoastră.

2. Agenția de recrutare și plasare trebuie să vă prezinte întregul proces de selecție cât mai transparent

Recrutarea și plasarea de muncitori asiatici în România nu presupune doar ”furnizarea” de forță de muncă pe care clientul o primește într-o bună zi la poarta fabricii sau pe șantierul unde construiește.

International Work Finder lucrează îndeaproape cu clienții, încă de la prima întâlnire, pe de o parte, pentru a înțelege obiectivele și, pe de altă parte, pentru a face selecția de personal mult mai facilă. De aceea, muncitorii pe care îi selectăm ajung să se integreze mult mai ușor la locul de muncă, iar performanțele lor sunt superioare.

3. Agenția de recrutare și plasare trebuie să susțină procesul de întocmire a formalităților de imigrare

Având în vedere faptul că există o serie de dificultăți legislative, binecunoscută fiind birocrația românească, o atenție sporită este imperativă. Recrutarea presupune atât abordarea tuturor acestor probleme legislative, cât și rezolvarea oricăror impedimente care ar putea apărea în procesul de recrutare a personalului asiatic.

Experiența pe care o avem face ca rata noastră de succes să fie extrem de mare, iar dumneavoastră aveți posibilitatea să vă convingeți de acest lucru apelând la serviciile noastre.

4. Agenția de recrutare și plasare trebuie să se ocupe și de integrarea muncitorilor la noul loc de muncă

E drept, procesul de integrare a muncitorilor asiatici îl vom realiza îndeaproape cu angajatorii, întrucât aceștia sunt în timpul programului cu muncitorii recrutați. Totuși, feedback-ul pe care îl primim de la angajator și discuțiile cu muncitorii asiatici, prin intermediul personalului de resurse umane pe care îl avem la dispoziție, ne va oferi o imagine asupra gradului de integrare al acestor persoane atât la locul de muncă, dar și în societatea românească.

În acest scop, organizăm workshop-uri de cultură românească, susținute de profesori universitari, în colaborare cu organizații non-profit. Acest aspect ne diferențiază și ne ajută în atingerea obiectivului de a oferi resursei umane din Asia o viață mai bună.

Dacă aveți întrebări în legătură cu întregul proces de recrutare și selecție sau sunteți interesați în recrutarea muncitorilor asiatici, vă rugăm să consultați secțiunea noastră cu întrebări și răspunsuri.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail contact@work-finder.eu sau la numărul de telefon 0741 100 179.

***

Despre International Work Finder

International Work Finder rezolvă nevoia de forță de muncă necalificată și calificată cu care România se confruntă în urma exodului angajaților din ultimii ani. Echipa noastră este formată din profesioniști cu o bogată experiență în identificarea omului potrivit la locul potrivit. În acest context, International Work Finder reprezintă o oportunitate pentru toate acele companii românești care își doresc angajați loiali, educați într-un sistem care respectă omul și meseria sa – sistemul de educație asiatic. Recrutăm resurse umane din Nepal, India, Vietnam, Sri Lanka și alte piețe emergente.

Cauți muncitori asiatici? Apelează cu încredere la serviciile International Work Finder!

Contactează-ne