Skip to main content

Se spune că angajații valoroși sunt foarte greu de găsit. Această afirmație s-a transformat într-o realitate pentru foarte mulți dintre managerii și proprietarii de business-uri în care componenta umană influențează considerabil rata de profitabilitate.

În ultima vreme, angajatorii români se confruntă cu o problemă care afectează fundamentele economice ale țării: deficitul de personal. Nu doar că este foarte greu să angajeze personal calificat, dar se pare că majoritatea dintre persoanele apte să lucreze nu își doresc acest lucru. În acest context, personalul străin este soluția cea mai eficientă pentru menținerea activității firmelor. Trendurile favorizează recrutarea de personal asiatic, iar motivele sunt mai mult decât evidente.

Află din acest material cum impactează criza forței de muncă activitățile din companiile autohtone și de ce firmele de recrutare de personal sunt soluția salvatoare.

România în topuri: locul 2 în Europa printre țările cu cel mai mare deficit de forță de muncă

sursa foto: pixabay.com

Potrivit unui studiu ManPower efectuat la începutul acestui an, în 2018 România raporta cea mai mare dificultate de ocupare a posturilor, după Japonia. Comparativ cu anii trecuți, dificultățile de ocupare a posturilor au devenit și mai acute; concret, ponderea managerilor care se confruntă cu această problemă a crescut cu 9 puncte față de perioada 2016-2017.

Desigur, nu toată piața românească este afectată de acest deficit, însă sunt anumite sectoare importante care au de suferit. Printre acestea se numără sfera construcțiilor, cea turistică și cea a vânzărilor cu amănuntul în domeniul alimentar.

Conform datelor extrase din sondajul Manpower Group, nici la nivel global cifrele nu sunt încurajatoare. Ponderea angajatorilor afectați de criza de muncitori calificați este de 45%, atingând cea mai înaltă cotă din istoria de 12 ani a studiului global.

Amenințări pentru economia României. Cum va arăta în viitor piața forței de muncă

 

sursa foto: pixnio.com

Dinamica forței de muncă s-a intensificat în ultimul deceniul, la nivel mondial. Țările dezvoltate atrag personal din întreaga lume, în timp ce statele aflate în curs de dezvoltare se regăsesc în situația de a importa personal din regiunile mai sărace. Întregul proces se desfășoară ca o buclă în care a fost inclusă și România. Tot mai mulți români decid să plece în alte colțuri ale lumii din cauza salariilor mici din țara noastră, asta în contextul în care companiile autohtone apelează la personal recrutat din statele slab dezvoltate. Thailanda, China, Vietnam, Nepal sau India sunt țările care furnizează angajați pentru diverse nișe de activitate din România.

În prezent se estimează că aproximativ 3.5 milioane de români lucrează în străinătate și, potrivit prognozelor, ponderea depopulării va scădea în viitorii ani. Consecința? Până în 2021 țara noastră va căpăta un deficit de 5.7 milioane de angajați. Inevitabil, acest lucru va afecta economia țării, având în vedere impactul negativ manifestat la nivelul PIB-ului.

Potrivit angajatorilor, principala cauză care a favorizat această criză pe piața forței de muncă este insuficiența candidaților disponibili pe piață. Un procent de 15% dintre manageri spun că un alt motiv este reprezentat de așteptările financiare ale candidaților, care sunt în general mai ridicate decât oferta.

Provocări din HR: strategii tentante dar ineficiente de ameliorare a deficitului de personal

 

sursa foto: pexels.com

În România, atât companiile mari, cât și IMM-urile întâmpină probleme în ceea ce privește găsirea personalului specializat.

Din dorința de a ameliora efectele deficitului de personal, angajatorii apelează la tot felul de strategii. Totuși, aceste măsuri prezintă multe dezavantaje și nu sunt cele mai optime soluții pentru ieșirea la liman. Provocările din procesele de HR sunt multiple, iar singurul remediu pentru criza de pe piața forței de muncă se află în cadrul firmelor de recrutare de personal străin.

Înainte de a prezenta modul în care aceste companii specializate în recrutarea de personal pot impacta în mod pozitiv activitatea societăților economice românești, e important să analizăm cele mai frecvente greșeli de HR care au loc în companiile românești.

Una dintre strategiile folosite frecvent de către angajatori pentru suplinirea deficitului de personal este responsabilizarea personalului existent cu sarcini în plus. Vorbim de o variantă care prezintă minusuri evidente, cum ar fi stresul resimțit de către angajați care pot cauza erori în munca desfășurată sau pot chiar să demisioneze.

Încheierea contractelor de muncă temporară nu este nici ea o soluție viabilă. Prestarea muncilor cu caracter temporar prezintă un risc crescut de inadaptare și neintegrare în cultura organizațională a firmei, aspecte care amenință calitatea activității realizate.

Având în vedere ineficiența acestor soluții, sigura soluție rămâne contractarea personalului de muncă din străinătate, cel mai adesea din țările asiatice.

Firmele de recrutare, forța motrice a companiilor

 

sursa foto: International Work Finder

Dificultățile de ocupare a posturilor vacante reprezintă o preocupare din ce în ce mai pregnantă a angajatorilor. Așa cum putem afla analizând datele furnizate în Studiul privind Deficitul de Talente, 72% dintre angajatorii români sunt afectați de carențele de pe piața forței de muncă.

În acest scenariu deloc favorabil, firmele de recrutare personal străin par să devină protagoniștii. Prin expertiza pe care o dețin, agențiile de recrutare de angajați din alte țări facilitează procesele de HR ale companiilor și vin în sprijinul angajatorilor care caută să-și suplimenteze personalul. Mai exact, firmele de  recrutare au devenit forța motrice a companiilor și un aliat de încredere al managerilor care înțeleg din ce în ce mai bine importanța selecției angajaților.

Principalul argument pentru care ar trebui să apelezi și tu la astfel de servicii specializate dacă te confrunți cu o criză de personal este că agențiile de acest tip au acces la o bază de date variată. Acest lucru scurtează timpul necesar pentru găsirea persoanelor potrivite care să ocupe posturile vacante și facilitează întreg procesul.

Ce presupune recrutarea de personal asiatic? Multă implicare și dedicare din partea agențiilor care oferă astfel de servicii. O astfel de companie analizează nevoile particulare ale clientului, transmite cerințele colaboratorilor din țările din Asia, mai apoi ocupându-se de toate etapele necesare finalizării procesului – în acestă categorie sunt incluse interviurile cu candidații, întocmirea formalităților necesare imigrării și inclusiv aducerea în țară a celor selectați.

Caracteristica ce ne diferențiază, însă, de alte firme de recrutare de forță de muncă din Asia este tocmai faptul că menținem un contact constant cu toți clienții noștri, dar și cu personalul recrutat. Ne dorim să le oferim ambelor categorii de colaboratori o experiență complexă și plăcută, motiv pentru care ne asigurăm că beneficiază de tot suportul necesar din partea echipei noastre.

Personalul asiatic – remediul deficitului de angajați

sursa foto: International Work Finder, Vietnam 2018

Personalul asiatic a devenit deja o modă printre firmele românești, trendul extinzându-se de fapt la nivelul întregului continent European. În prezent, mai mult de 15.000 dintre angajații din România sunt originari din state non-europene.

La International Work Finder ne-am specializat în recrutarea de personal asiatic din Filipine, Nepal, Vietnam, Sri Lanka, India și alte piețe emergente. Motivele pentru care recomandăm angajații din Asia sunt numeroase. În primul rând, muncitorii asiatici au o abordare holistică asupra joburilor pe care și le aleg. Ei plasează muncă în centrul vieții lor, îndeplinindu-și sarcinile cu responsabilitate și cu dedicare. De asemenea, asiaticii manifestă o apreciere deosebită pentru angajatori, fiind recunoscători pentru beneficiile pe care aceștia din urmă le pun la dispoziția lor.

Mai mult decât atât, statisticile arată că muncitorii nepalezi, filipinezi, precum și cei din alte zone Asiatice se integrează foarte bine în colectivul de muncă. Disponibilitatea de a lucra chiar și 7 zile din 7 este un alt aspect pentru care angajarea personalului asiatic este o opțiune avantajoasă. Surpriza? Nu solicită plată suplimentare pentru efortul lor!

Nu în ultimul rând, calificarea candidaților asiatici este un argument solid pentru care recrutarea lor poate fi benefică pentru firma ta. Aceștia sunt pregătiți într-o gamă vastă de domenii, de la construcții, la industria HoReCa și sfera de îngrijire și educație.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail contact@work-finder.eu sau la numărul de telefon 0741 100 179.

***

Despre International Work Finder

International Work Finder rezolvă nevoia de forță de muncă necalificată și calificată cu care România se confruntă în urma exodului angajaților din ultimii ani. Echipa noastră este formată din profesioniști cu o bogată experiență în identificarea omului potrivit la locul potrivit. În acest context, International Work Finder reprezintă o oportunitate pentru toate acele companii românești care își doresc angajați loiali, educați într-un sistem care respectă omul și meseria sa – sistemul de educație asiatic. Recrutăm resurse umane din Nepal, India, Vietnam, Sri Lanka și alte piețe emergente.

Cauți muncitori asiatici? Apelează cu încredere la serviciile International Work Finder!

Contactează-ne