Faptul că anul acesta sunt așteptați nu mai puțin de 100.000 de muncitori străini la noi în țară, în majoritate asiatici, ne face să ne întrebăm cum arată pentru ei munca în România. De ce vin aici, cât de dornici sunt să muncească, de descurcă, nu se descurcă? Ce părere au antreprenorii români despre performanțele lor profesionale? Vom descrie în rândurile care urmează drumul pe care îl parcurg muncitorii asiatici ca să ajungă de la statutul de străini, la statutul de angajați model în companiile din România.
1. Recrutarea personalului asiatic – evaluarea competențelor personale și profesionale
Recrutarea de personal din Asia nu mai este de ceva timp doar o tendință. A devenit o adevărată necesitate într-o perioadă în care România se confruntă tot mai mult cu criza lipsei de personal. Calitățile pe care le au asiaticii, raportate la etica muncii și așteptările salariale, îi califică pe listele antreprenorilor români aflați în căutare de forță de muncă.
Orice business are nevoie de angajați care să pună cărămizi la construirea lui, iar un astfel de angajat nu poate fi decât unul care se pliază pe specificul companiei. De aceea, selecția personalului asiatic se face întotdeauna împreună cu angajatorul, în urma unei evaluări atente a competențelor personale și performanței anterioare în muncă a viitorului posibil angajat. S-a dovedit, de-a lungul timpului, că evaluarea realizată în procesul de recrutare este un factor care influențează pozitiv performanța profesională ulterioară. Mai este și sprijinul venit din partea companiei și agenției de recrutare, care trebuie să lucreze împreună la integrarea muncitorului străin în noul colectiv, dar și în societate. Odată integrat, el se va dovedi extrem de util și vei vedea imediat de ce spunem asta.
2. Evaluarea performanțelor profesionale ale angajaților din Asia – cum se descurcă muncitorii asiatici în România?
Procedura standard de evaluare a performanțelor profesionale este definită ca un drept al angajatorului de a stabili criterii în funcție de care să realizeze evaluarea angajaților, bazându-se pe rezultatele obținute și dezvoltarea lor la locul de muncă. Scopul vizează creșterea productivității și eficienței pe termen îndelungat, scăderea fluctuației de personal și creșterea veniturilor fiecărui angajat în parte. Mai simplu spus, angajatorul are nevoie să cunoască detalii legate de performanța profesională a angajaților, astfel încât să poată lua decizii și măsuri în ceea ce privește echipa sa.
Criteriile în funcție de care se face evaluarea performanțelor profesionale pot fi din trei zone diferite: trăsături de personalitate, comportamente și rezultate.
Astfel, un angajator poate evalua un angajat străin în funcție de cât de punctual, implicat în muncă, stăpân pe sine, sociabil sau rațional este, în funcție de comportamentul pe care îl are în colectiv și de rezultate. Se spune legat de muncitorii din Asia că nu există factori negativi care să le afecteze performanța, respectul lor pentru muncă fiind parte din propria cultură, adânc înrădăcinat în credințele lor. Dorința puternică de a-și ajuta familiile rămase acasă este un alt motiv care nu îi lasă să dea înapoi.
Antreprenorii români care au lucrat sau care lucrează cu ei spun că asiaticii sunt dedicați, serioși și stabili. Își fac treaba cu sfințenie și sunt întotdeauna gata să ajute, iar dacă nu știu ce au de făcut, se bucură să li se arate și fac întocmai. În colectiv, muncitorii asiatici se integrează destul de ușor, fiind deja vorbitori de limbă engleză. La fel de bine și de rapid învață și limba română. În plus, sunt foarte sociabili și deschiși. O firmă de recrutare poate să ofere chiar cursuri de limbă română și workshop-uri specifice prin care să faciliteze integrarea personalului nou angajat asiatic pe piața muncii din România. Astfel, riscurile ca rezultatele evaluărilor profesionale ulterioare venirii în România să fie cele neașteptate sunt cu mult reduse.
Să aduci personal din Asia pe piața muncii de la noi poate fi cu adevărat o provocare, dar una care se dovedește destul de profitabilă. Asiaticii performează în muncă și nu se feresc să o facă și în România. Trebuie doar să fie ajutați, iar pentru asta, antreprenorii și agenția de recrutări trebuie să lucreze cot la cot.
Sursa foto: shutterstock.com