Concediul fără plată este un drept pe care îl are orice angajat din România – acesta este reglementat prin lege și impune respectarea anumitor condiții. Fiecare angajator trebuie să fie la curent cu legislația în vigoare, pentru a putea îndeplini cerințele angajaților săi, în cunoștință de cauză. Dacă ești managerul unei companii mari, cu siguranță ai un departament specializat, care se va ocupa cu astfel de situații. Însă, dacă firma ta este mică, este recomandat să cunoști aceste detalii, pentru a te asigura că vei aborda totul în maniera corectă.
1. Ce este concediul fără plată?
Concediul fără plată este, deseori, o opțiune la care recurg angajații atunci când nu vor să-și piardă din zilele libere disponibile în concediul de odihnă. Astfel, aceștia pot să-și ia liber în orice moment, asumându-și faptul că nu vor fi plătiți în aceste zile (spre deosebire de concediul medical sau de concediul de odihnă, unde plata este integrală, în continuare).
Conform Codului Muncii (art. 153), concediul fără plată poate fi luat pentru rezolvarea unor situații personale sau pentru studii. În mediul de stat, durata concediului poate fi limitată prin contract sau prin regulamentul intern, dar, de cele mai multe ori, perioada se stabilește de comun acord, de către angajator și angajat. De exemplu, la stat, în cazul administrațiilor publice, unităților bugetare sau al regiilor autonome deosebite, totalul zilelor de concediu fără plată nu poate fi mai mare de 90 de zile lucrătoare, decât în anumite situații prevăzute de lege (precum îngrijirea copilului bolnav în vârstă de peste 3 ani, sau pentru tratament medical efectuat în străinătate, cu aviz obținut de la Ministerul Sănătății). Însă, este bine de știut că, indiferent de perioada stabilită între cele două părți, după trei luni, salariatul nu va mai putea beneficia de asigurări de sănătate în sistemul public, iar perioada de concediu nu se ia în calcul la stabilirea vechimii în muncă.
Dacă angajatul dorește să-și ia concediu fără plată cu scopul unei formări profesionale, acesta trebuie să înainteze o cerere către angajator, în care menționează detalii despre stagiul la care urmează să participe. Angajatorul poate respinge această cerere doar în cazuri excepționale, în care absența angajatului ar prejudicia activitatea firmei.
2. Concediu fără plată pentru angajații străini – ce scrie în Codul Muncii?
În funcție de tipul activității desfășurate pe teritoriul României, lucrătorii străini pot fi lucrători stagiari, transfrontalieri, permanenți, sezonieri, au pair, înalt calificați, detașați, ICT sau cu o calificare specială. Se ține cont de reglementările în vigoare și în ceea ce privește aceste categorii de angajați, deoarece aceștia își vor desfășura activitatea în baza unui contract individual de muncă.
O informație importantă de care trebuie să se țină cont atunci când vine vorba despre concediul fără plată acordat angajaților străini este următoarea: concediul neplătit influențează prelungirea dreptului de ședere, deoarece această prelungire nu poate fi efectuată în cazul în care nu se poate face dovada menținerii respectivului salariu la un nivel minim, similar cu salariul mediu brut, pe toată durata șederii. În ceea ce privește lucrătorii înalt calificați, salariul trebuie să fie de cel puțin două ori mai mare decât salariul mediu brut. Indiferent de specializare sau de activitatea pe care o desfășoară, salariatul trebuie să facă dovada menținerii nivelului de salariu, pentru a i se putea prelungi dreptul de ședere.
Așadar, și cetățenii străini au dreptul la concediu fără plată, însă acordarea concediului le poate afecta dreptul de ședere. Prin urmare, fie că ai o companie care angajează lucrători care activează în domenii de muncă pentru personalul asiatic, fie că plănuiești să apelezi la leasing de personal, trebuie să iei în calcul aceste informații, pentru a ști ce ai de făcut în cazul în care te vei confrunta cu o astfel de situație.
În concluzie, dacă ești angajator, este bine să știi ce înseamnă noțiunea de concediu fără plată, la câte zile are dreptul un angajat, în ce condiții se acordă acest concediu, și pe ce durată sau perioadă se poate întinde. Bineînțeles, în caz de nevoie, poți apela la serviciile unor specialiști, care să-ți ofere consultanța necesară, pentru a obține informații suplimentare despre acest subiect!
Sursă foto: pixabay.com