str. Islaz 37, Sector 1, București

Update COVID-19: MELANIA POP – Primii muncitori asiatici au sosit deja în România

Muncitori asiatici

Călătorii / Recrutare forta de munca Asia

Comments: Niciun comentariu.

Perioada de restricții majore în ceea ce ce privește călătoriile se apropie de final, iar business-urile încep să-și reia activitatea. Granițele s-au redeschis și primii muncitori asiatici au sosit deja în România. Ce acțiuni am întreprins în pandemie și cum am reușit să supraviețuim, care este situația actuală și ce planuri de viitor ne lărgesc orizonturile, vom afla în interviul de astăzi cu Melania Pop, Manager Dezvoltare.

Ce a fost cel mai greu pentru International Work Finder în perioada de lockdown?

Două lucruri au fost dificile: faptul că ne-am aflat în imposibilitatea de a ne onora promisiunile făcute clienților, din cauza granițelor închise, și colapsul anumitor business-uri care aparțineau unor clienți dragi nouă. De-a lungul timpului, am reușit să construim relații apropiate cu mulți dintre clienții noștri și ne-a fost greu să fim martorii greutăților prin care au trecut și încă trec. Noi avem mulți clienți din zona Horeca și, dată fiind situația recentă, multe restaurante și-au închis activititatea și nu știm dacă își vor mai reveni.

Ce măsuri a luat managementul în perioada aceasta pentru echipa sa?

În martie, chiar foarte devreme, am decis ca o parte dintre colegi să lucreze de acasă. Apoi, treptat, pe măsură ce am aflat mai multe informații despre acest virus, au revenit la birou. În acest moment, sunt colegi care lucrează remote, optând să continue work from home. Noi suntem extrem de flexibili în această privință  și, atâta timp cât obiectivele asumate sunt îndeplinite, nu vedem de ce nu le-am oferi angajaților posibilitatea de a alege.

Sunt colegi care nu mai fac parte din echipa noastră, fie pentru că nu au mai crezut în proiect și au dorit altceva, fie pentru că nu s-au adaptat dinamicii business-ului. Vestea bună este că fiecare are parcursul lui în viață și timpul petrecut împreună a fost valoros cu fiecare dintre ei. Ne-am îmbogățit reciproc și asta este cel mai important. În acest moment, suntem mai puțini și pentru că activitatea s-a redus, însă pe măsură ce lucrurile se stabilizează, aducem colegi noi în echipă. Chiar în acest moment căutăm colegi pentru echipa de vânzări, care este, până la urmă, motorul oricărui business.

Ați mai recrutat muncitori în perioada în care granițele au fost închise?

Așa cum am comunicat, ne-am axat pe găsirea unor locuri de muncă pentru asiaticii prezenți deja în România. Mulți dintre ei au rămas fără activitate și erau, practic, forțați să rămână aici, iar altora le expirau permisele de ședere. Ne-am ocupat de formalități, de găsirea celor mai potrivite joburi pentru ei, iar în tot acest timp am gestionat contractele înghețate. Aveam pe de o parte, clienți care așteptau muncitori opriți la granițele din Asia, și pe de altă parte, clienți care n-au mai putut achita facturile din cauza crizei. Pentru fiecare caz în parte, am găsit cele mai bune soluții și, cred eu, că pe termen lung avem de câștigat.

Care este situația actuală? Mai vin muncitori astiatici în România? Există cerere?

Granițele cu Asia s-au redeschis și primii asiatici au sosit în România. Este vorba despre muncitori srilankezi care au venit să lucreze în ferme piscicole, panificație, strung clasic, grădinărit, service auto și construcții. Toți asiaticii sunt testați înainte de a se urca în avion, iar autoritățile monitorizează permanent fluxul cetățenilor care părăsesc țara de origine. De asemenea, ambasada din India, care procesează vizele pentru Nepal, India și Bangladesh, funcționează în regim on-line, deci formalitățile merg înainte. În următoarea lună vor sosi 200 nepalezi recrutați de noi pentru domeniul Horeca, iar până la finalul anului estimăm încă 500.

Firmele din România caută în continuare personal asiatic fiindcă și-au dat seama că se pot baza pe ei. A trecut suficient timp încât piața să tragă niște concluzii în această privință și, chiar dacă nu sunt muncitorii ideali, sunt mai căutați și mai doriți decât muncitorii români. În toate domeniile. Bineînțeles, contingentul de 30 000 aprobat pentru anul 2020 nu va mai fi atins. În acest moment, sunt aproximativ 15 000 de muncitori străini prezenți pe piața muncii din România.

Ce planuri de viitor aveți?

Avem planuri mari și întotdeuna reușim să ne păstrăm optimismul. În antreprenoriat, cred că optimismul este forța care ne ajută să mergem înainte, indiferent de obstacole. Așteptăm să vedem cum se așează piața și, pe lângă proiectele pe care le cunoașteți deja, vrem să deschidem un ONG care să se ocupe de familiile sărace din Asia. De fiecare dată când am mers acolo am fost impresionată de poveștile lor și simt că a sosit momentul să ajutăm mai mult. Dincolo de faptul că îi ajutăm chiar oferindu-le locuri de muncă în România, ne dorim să găsim parteneri locali care să ne îndrume spre direcționarea corectă a unor resurse financiare.

De asemenea, avem ca obiectiv să consolidăm leasingul de personal, oferind flexibilitate business-urilor. Mai ales în această perioadă incertă, posibilitatea de a avea muncitori pentru perioade de timp limitate, fără să ai bătăi de cap cu angajarea si cazarea, este ceva extraordinar. Ne adaptăm propunerile în funcție de nevoile clienților noștri. Am făcut asta și în trecut, însă acum este absolut necesar pentru a continua să fim competitivi în piața recrutării.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail contact@work-finder.eu sau la numărul de telefon 0741 100 179

***

Despre International Work Finder

International Work Finder rezolvă nevoia de forță de muncă necalificată și calificată cu care România se confruntă în urma exodului angajaților din ultimii ani. Echipa noastră este formată din profesioniști cu o bogată experiență în identificarea omului potrivit la locul potrivit. În acest context, International Work Finder reprezintă o oportunitate pentru toate acele companii care își doresc angajați loiali, educați într-un sistem care respectă omul și meseria sa – sistemul de educație asiatic. Recrutăm resurse umane din Nepal, India, Vietnam, Sri Lanka și alte piețe emergente.

 

 

Sidebar:
Suna