Str. Grigore Manolescu, Nr. 7

Interviu special: La început, tuturor le-a fost greu pentru că le era dor de casă

Recrutare forta de munca Asia

Comments: Niciun comentariu.

Am avut oportunitatea să ne întâlnim zilele trecute cu Nilu, supranumită protectoarea nepalezilor. Este o femeie cu o energie aparte, altruistă și capabilă să adune în jurul ei o comunitate întreagă. Nilu face parte din categoria deschizătorilor de drumuri, care se implică cu pasiune pentru a-i ajuta pe angajații nepalezi din România. Din 2009 a început să îndrăgească România și de atunci este un factor care asigură echilibru între angajații nepalezi și angajatorii români.

Când ai venit prima dată în România?

Am venit prima dată în România în 2009 când rar vedeai un nepalez, iar românii nu știau foarte multe despre cultura nepaleză. Încă de atunci am văzut că investitorii străini încep să vină la voi și m-am gândit că există o oportunitate pentru poporul meu să vină să lucreze aici. În acest moment, România a devenit un centru economic și văd peste tot rezultatele dezvoltării.

De ce crezi că România reprezintă un mediu de muncă potrivit pentru nepalezi?

Din cauza condițiilor grele de viață din Nepal, cetățenii nepalezi sunt forțați să lucreze în străinătate. Principalele destinații de muncă pentru nepalezi sunt Orientul Mijlociu, Malaysia, Coreea și Japonia. În Orientul Mijlociu este foarte cald, salariile și condițiile de muncă nu sunt satisfăcătoare. Clima din Malaysia este bună, dar condițiile de muncă, nu. Pentru Coreea și Japonia, Guvernul este cel care trimite muncitorii. Prin comparație, salariile și condițiile de muncă din România sunt bune și, pe deasupra, țara voastră este un loc sigur, iar clima și relieful sunt asemănătoare cu ale noastre.

foto: Nepal, 2018

Câți nepalezi ai adus în țara noastră până acum și cum s-au integrat aceștia?

Am adus mulți nepalezi să lucreze în România. Angajatorii sunt mulțumiți de ei și, la rândul lor, muncitorii nepalezi sunt satisfăcuți. Tocmai de aceea avem o cerere din ce în ce mai mare. Cei care lucrează aici mă recomandă rudelor și prietenilor din Nepal pentru a-i ajuta să lucreze aici.

Știm că există o comunitate nepaleză la noi în țară. Povestește-ne mai mult despre ea.

Într-adevăr, nepalezii din România au format o comunitate care îi ajută mult. Se adună, discută, sărbătoresc festivalurile nepaleze împreună și, dacă cineva are nevoie de ajutor, încearcă să fie de folos. Toate popoarele au acest obicei. Când știi că ai conaționali în preajmă, lucrurile au tendința să fie ceva mai simple.

De ce crezi că 2019 este un an bun pentru a aduce nepalezi să lucreze în România?

Un lucru este foarte clar și anume că pilonul principal pe care se sprijină economia nepaleză este legat de banii care intră în țară și care provin de la cele patru milioane de nepalezi care lucrează în diverse țări. Din momentul în care angajatorii din România se vor convinge că nepalezii sunt foarte harnici, loiali și serviabili, cu siguranță își vor dori să îi angajeze.

Care sunt principalele provocări cu care nepalezii au de a face când vin să muncească în România?

La început, tuturor le-a fost greu pentru că  le era dor de casă. Nu aveau nici rude, nici prieteni. De asemenea, existau angajatori români care nu știau limba engleză, iar nepalezii nu știau limba română, prin urmare nu aveau cum să comunice foarte bine. Acum lucrurile s-au schimbat: comunitatea nepaleză din România este mare, și dacă se întâmplă ca un nepalez să nu înțeleagă ceva în limba română, va exista întotdeauna un nepalez gata să traducă.

foto: vizită la sediul International Work Finder

Care sunt activitățile care îți aduc cea mai mare satisfacție în munca pe care o faci?

Țin legătura cu muncitorii nepalezi pe care i-am adus în România și mă asigur că sunt în regulă. Muncitorii și familiile lor apreciază dedicarea mea, ceea ce îmi oferă multă energie.

Care sunt principalele diferențe între poporul nostru și al tău?

Sunt două mari diferențe: mâncarea pentru că orezul este baza alimentației noastre și religia. Nepalezii sunt fie hindu, fie budiști, spre deosebire de voi care sunteți creștini. În Nepal există respect față de religia celorlalți. Suntem obișnuiți cu diversitatea religioasă și asta ne ajută să înțelegem și să fim deschiși față de alegerilor tuturor.

Ce sfaturi le oferi nepalezilor în momentul în care vin să lucreze în țara noastră?

Îi sfătuiesc să fie harnici, să respecte regulile și, mai presus de toate, să fie ambasadori ai Nepalului în România.

***

International Work Finder vă pune la dispoziție forță de muncă din Nepal, cu experiență dovedită în următoarele domenii: HoReCA, agricultură, producție și construcții.

În domeniul HoReCa, sunt multe joburi vacante pentru asiatici, iar majoritatea nepalezilor care lucrează deja în România au dovedit că sunt foarte serioși și respectuoși. Aceștia au deja o comunitate puternică în țara noastră și sunt apreciați pentru modul deosebit în care interacționează cu oamenii. Asigurăm recrutare personal din Nepal pentru posturile de: bucătari, ajutor bucătari, ospătari, patiseri, brutari, barmani, personal calificat și necalificat pentru hoteluri.

În domeniul agriculturii, vă recomandăm nepalezi. 80% din economia Nepalului se bazează pe agricultură, ceea ce este caracteristic țărilor în curs de dezvoltare. Prin urmare, resursa umană nepaleză este obișnuită cu condițiile muncii în aer liber. Hărnicia de care dau dovadă ajută fermierii să ducă la bun sfârșit activitățile agricole, indiferent dacă au suport mecanizat.

În ceea ce privește producția, recomandăm de asemenea personal nepalez, atât nepalezi, cât și nepaleze. Industria textilă, industria producătoare de încălțăminte și alte categorii de industrii producătoare reprezintă domenii în care nepalezii și-au demonstrat eficiența. Meticulozitatea și responsabilitatea de care dau dovadă fac ca aceștia să execute la fel de bine atât sarcini repetitive, de rutină, cât și sarcini care necesită atenție și migală.

Nepalezii aflați în căutarea unui loc de muncă sunt potriviți și pentru domeniul construcțiilor. Spiritul de echipă, anduranța și meticulozitatea sunt câteva dintre calitățile care îi recomandă pentru acest sector. Nepalezii și-au exprimat dorința să vină în România fiindcă clima și mâncarea sunt asemănătoare cu cele din Nepal, iar condițiile de lucru sunt satisfăcătoare. Putem recruta pentru Dumneavoastră muncitori calificați (fierari, dulgheri, zidari, faianțatori, instalatori, electricieni) și muncitori necalificați.

 

Sidebar: