str. Islaz 37, Sector 1, București

De ce pleacă unii vietnamezi din România? Cum ai garanția că vei găsi angajații potriviți?

Recrutare forta de munca Asia

Comments: Niciun comentariu.

Emigrarea românilor continuă să fie un fenomen de amploare, consecințele sale negative punându-și puternic amprenta asupra pieței muncii. În ultimii ani, numeroase companii, dintre cele mai variate și importante industrii ale economiei naționale, au resimțit efectele emigrării: lipsa resursei umane este, cu siguranță, în fruntea listei. În plus, nici românii care au ales să rămână în țară nu manifestă un real interes pentru unele locuri de muncă disponibile, o primă cauză fiind pretențiile salariale mai mari. În contextul în care ofertele depășesc cererile, antreprenorii și-au dat seama că nu-și pot lăsa afacerile în declin și au căutat soluții prin care să aducă „oamenii potriviți, la locurile potrivite”.

Mulți dintre ei au înțeles că străinii care vin să lucreze în țara noastră reprezintă soluția pentru business-urile lor. Numărul imigranților asiatici este în continuă creștere, România fiind unul dintre statele lor europene preferate, alături de Germania, Spania, Portugalia și altele. După ce au luat în considerare angajarea personalului străin, directorii companiilor au început să se informeze despre ceea ce presupune recrutarea asiaticilor: de la avantajele pe care le prezintă angajarea acestora, până la salariile pe care trebuie să le plătească anul acesta. Astfel, au descoperit că asiaticii reprezintă o forță de muncă ieftină, fiind dispuși să lucreze pe salarii pe care, în mod normal, autohtonii le refuză. Totodată, angajatorii au conștientizat că este esențial pentru activitatea companiilor să aducă oameni responsabili, învățați să aprecieze lucrul bine făcut.

În cazul multor companii, personalul asiatic a fost, într-adevăr, soluția pentru problema deficitului de personal. În alte situații, însă, șederea străinilor nu a fost de durată, iar angajatorii au rămas, la scurt timp, fără oameni, dar cu o serie de cheltuieli care, în cele din urmă, nu s-au justificat: de la comisionul plătit agențiilor de recrutare cu care au colaborat, până la costurile pe care le implică orice proces de angajare. Despre toate acestea vom discuta în articolul de astăzi.

România, țară de tranzit pentru vietnamezii aflați în căutarea unui loc de muncă

Din rândul celor mai numeroși imigranți care aleg România fac parte vietnamezii. La fel ca nepalezii și srilankezii, și aceștia sunt în căutarea unor satisfacții profesionale mai mari decât cele care li se oferă în țara natală. Cu toate acestea, sosirea lor este ca un cuțit cu două tăișuri: în timp ce unii dintre ei își doresc să muncească în România pe termen lung, alții doar o tranzitează, în realitate dorindu-și să se stabilească în alte state europene, unde salariile le depășesc pe cele de la noi. 

Pentru aceștia din urmă, țara noastră este o oportunitate sigură de a obține aviz de muncă, document care le oferă posibilitatea de a ajunge în statele europene spre care s-au orientat, de fapt, încă de la bun început. Practic, unii vietnamezi văd în angajatorii români șansa reală de a-și atinge scopul. Privind situația din punct de vedere statistic, descoperim că procentul vietnamezilor care doar tranzitează România nu este deloc neglijabil: în ultima perioadă, a ajuns la aproximativ 20. 

Cum pot ști companiile care își desfășoară activitatea în România că vor angaja vietnamezi serioși? Și, de fapt, cum s-a ajuns aici?

Angajatorii români, firmele de recrutare și căutarea celui mai mic comision

Pentru a înțelege care este una dintre cauzele esențiale care au dus, în cele din urmă, tot la deficitul personalului din companiile din țara noastră, este important să prezentăm etapa inițială a recrutării. În procesul de angajare a imigranților vietnamezi, antreprenorii apelează la serviciile oferite de firme de recrutare. Cum factorul financiar reprezintă, de cele mai multe ori, un element de diferențiere, angajatorii tind să înceapă colaborarea cu firmele care percep comisionul cel mai mic. Ele promit și oferă sprijin pe parcursul recrutării, ceea ce este în avantajul angajatorilor. Aceștia din urmă se gândesc că, în sfârșit, companiile lor vor funcționa în parametri normali, după rezolvarea problemei deficitului resursei umane. Cu siguranță că nici nu iau în considerare varianta ca proaspeții lor angajați să părăsească firmele și chiar țara după doar câteva zile.

Astfel, chiar dacă angajatorii au optat pentru firmele de recrutare care percep comisionul cel mai prietenos cu buzunarul lor, realitatea este cu totul alta: pierzând angajați pentru care au plătit taxele impuse de procesul de angajare, costurile se dovedesc a fi, în cele din urmă, mult mai mari, pentru că vor fi nevoiți să angajeze din nou. Lipsa personalului rămâne sau, mai degrabă, redevine o problemă nerezolvată.

International Work Finder – partener de încredere

Dacă și tu ai luat în calcul opțiunea de a angaja vietnamezi în compania ta, despre care ai auzit că sunt bine pregătiți pentru domenii precum HoReCa, agricultură, producție, construcții, noi, echipa International Work Finder, te vom susține pe tot parcursul recrutării, dar, cel mai important, și în urma procesului de recrutare. Apelând la serviciile noastre, nu va trebui să-ți faci griji că, în cele din urmă, angajații străini îți vor părăsi compania, iar tu vei reveni la problema inițială. 

În cazul în care un angajat vietnamez va renunța, din diverse motive, la locul de muncă pe care i l-ai oferit, noi îl vom înlocui cu alt asiatic, în baza garanției de care beneficiezi în urma semnării contractului. Deviza „Omul potrivit, la locul potrivit” ne ghidează întreaga activitate – astfel, dacă unul dintre imigranți nu s-a integrat în companie sau poate în modelul cultural român, vom găsi împreună persoana cu adevărat potrivită nevoilor business-ului tău. În plus, lucrăm doar cu agenții vietnameze apreciate la nivel internațional, care ne sunt alături în lupta cu acest fenomen neplăcut.

În concluzie, atunci când iei decizia de a angaja forță de muncă din Vietnam, asigură-te că firma de recrutare cu care lucrezi îți poate oferi garanții de înlocuire și că este alături de tine pe tot parcursul procesului, fiind transparenți cu toate aspectele.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail contact@work-finder.eu sau la numărul de telefon 0741 100 179

***

Despre International Work Finder

International Work Finder rezolvă nevoia de forță de muncă necalificată și calificată cu care România se confruntă în urma exodului angajaților din ultimii ani. Echipa noastră este formată din profesioniști cu o bogată experiență în identificarea omului potrivit la locul potrivit. În acest context, International Work Finder reprezintă o oportunitate pentru toate acele companii care își doresc angajați loiali, educați într-un sistem care respectă omul și meseria sa – sistemul de educație asiatic. Recrutăm resurse umane din Nepal, India, Vietnam, Sri Lanka și alte piețe emergente.

 

Sidebar:
Suna