str. Islaz 37, Sector 1, București

Consulul onorific al Nepalului, partener de încredere în misiunea International Work Finder

Recrutare forta de munca Asia

Comments: Niciun comentariu.

Spre finalul anilor ‘80, era greu să vorbești despre o comunitate a nepalezilor în România. La vremea aceea, în țara noastră locuiau doar 3 nepalezi, care veniseră cu scopul de a studia și de a se pregăti pentru viitoarea carieră pe care își doreau să o îmbrățișeze. Condițiile sistemului de atunci erau, însă, neprielnice pentru ei: cei 3 erau izolați de studenții români, cu care nu aveau voie să interacționeze. Cu alte cuvinte, integrarea culturală a străinilor era o idee care nu exista în mentalitatea de atunci. 

Unul dintre cei trei studenți nepalezi a decis să rămână definitiv în România, în perioada postdecembristă. A terminat Facultatea de Jurnalism, și-a întemeiat aici o familie și a devenit consulul onorific al Nepalului. În plus, este și partenerul nostru de încredere, care ne susține în misiunea pe care o derulăm. Ne bucurăm, astfel, să îl avem alături de noi în acțiunile pe care le desfășurăm, printre acestea numărându-se și atelierele de cultură română. Dacă în perioada comunistă, integrarea străinilor părea o utopie, astăzi, noi o considerăm o etapă esențială și necesară pentru imigranții asiatici care vin să muncească în țara noastră.

La unul dintre workshop-urile pe care le-am organizat, consulul onorific al Nepalului a vorbit despre comunitatea actuală a nepalezilor din România, despre motivele pentru care aceștia vin să lucreze în țara noastră, dar și despre asemănările și diferențele care există între modelul cultural român și modelul cultural asiatic, aspecte pe care le vom prezenta în rândurile ce urmează:

România, țară sigură pentru imigranții nepalezi

În perioada postdecembristă, lucrurile au început să se schimbe în favoarea străinilor care voiau să se stabilească în țara noastră. De altfel, alături de țările arabe și de state europene precum Portugalia, Spania, Polonia, România ocupă un loc important în topul preferințelor imigranților nepalezi. Alegerea lor este legată și de garantarea drepturilor de care beneficiază, printre care și dreptul de ședere permanentă, pe care îl obțin la 5 ani după ce vin în România. Unii ajung chiar să-și întemeieze o familie, în timp ce alții reușesc să-și deschidă propriile afaceri: restaurantele asiatice devin din ce în ce mai cunoscute.

Dacă înainte de Revoluția din 1989, comunitatea nepaleză era aproape inexistentă, în România zilelor noastre, aceasta a ajuns la aproximativ 2000 de persoane și este în continuă creștere.

„În Nepal nu există tu sau eu. Suntem noi, împreună”

Numărul românilor care aleg să plece din țară, fiind în căutarea unor avantaje profesionale mai mari, este, în continuare, îngrijorător. Pentru imigranții nepalezi, însă, nivelul salarial din România este unul dintre motivele principale pentru care optează pentru țara noastră. Salariul mediu din Nepal, de aproximativ 200 de dolari, nu este suficient pentru o familie alcătuită din 3 membri, fiecare cu propriile nevoi. În schimb, salariul de aproximativ 500 de dolari, care li se oferă în țara noastră, reușește să acopere nevoile financiare, asigurându-le un trai decent. 

În timp ce în România predomină modelul familiei nucleare, formate din părinți și copii, care locuiesc și se gospodăresc împreună, în Nepal oamenii obișnuiesc să locuiască împreună, alcătuind familii extinse, formate din nucleul familial și alte rude sau alte generații. În acest context, nepalezii sunt nevoiți să-și părăsească țara natală, pentru a-și întreține familiile numeroase. Salariul pe care îl câștigă într-o lună este trimis aproape integral familiei, în situațiile în care aici beneficiază atât de cazare, cât și de masă. Suma rămasă, destinată banilor de buzunar, este aproape infimă, dar compensată prin bucuria de a-și putea susține financiar oamenii dragi, aflați departe.

Asemănările culturale, o punte de legătură

Diferențele între modelul cultural asiatic și modelul cultural român sunt evidente: de la felul în care este valorizată munca, până la nivelul de disciplină și responsabilitate. Există, însă, și unele asemănări care îi încurajează pe imigranți să se obișnuiască mai ușor în țara noastră, ba chiar să se bucure de unele lucruri care sunt „ca acasă”. Alături de munți și de câmpii, care le amintesc de natura din țara natală, și asemănările culinare facilitează procesul de integrare a muncitorilor nepalezi. Supele, ciorbele, salatele, mult îndrăgitul orez cu lapte sunt doar câteva dintre preparatele al căror gust le amintesc de mâncarea de acasă. Ba mai mult, de sentimentul de acasă. Astfel, deși gastronomia poate părea, inițial, o asemănare banală, ea reprezintă, de fapt, bucuria de a avea aproape acele gusturi, arome, senzații care îi însoțeau în țara natală. România începe să nu mai fie chiar atât de diferită de ceea ce înseamnă „acasă”.

Prin atelierele de integrare culturală pe care le organizăm, ne propunem să facilităm procesul de acomodare a nepalezilor, precum și a celorlalți asiatici pe care îi recrutăm. Prin deviza noastră, „Omul potrivit, la locul potrivit”, ne dorim să le transmitem și imigranților asiatici că România este locul potrivit pentru ei, pentru nevoile lor profesionale și, de ce nu, personale. În toate acțiunile pe care le desfășurăm, beneficiem de sprijinul consulului onorific al Nepalului, unul dintre primii nepalezi stabiliți în România.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail contact@work-finder.eu sau la numărul de telefon 0741 100 179

***

Despre International Work Finder

International Work Finder rezolvă nevoia de forță de muncă necalificată și calificată cu care România se confruntă în urma exodului angajaților din ultimii ani. Echipa noastră este formată din profesioniști cu o bogată experiență în identificarea omului potrivit la locul potrivit. În acest context, International Work Finder reprezintă o oportunitate pentru toate acele companii care își doresc angajați loiali, educați într-un sistem care respectă omul și meseria sa – sistemul de educație asiatic. Recrutăm resurse umane din Nepal, India, Vietnam, Sri Lanka și alte piețe emergente.

 

 

Sidebar:
Suna