str. Islaz 37, Sector 1, București

Care sunt responsabilitățile angajatorilor în procesul de angajare a asiaticilor?

Recrutare forta de munca Asia

Comments: Niciun comentariu.

În ultimii ani, angajarea cetățenilor străini a devenit soluția principală pentru problema deficitului de personal cu care se confruntă din ce în ce mai mulți antreprenori români. Din rândul celor mai numeroși fac parte și asiaticii, care au ales să lucreze aici ținând cont de nivelul salarial superior celui din țările natale. Datorită competențelor profesionale, a responsabilității și a respectului pentru muncă, asiaticii au ajuns rapid în topul preferințelor angajatorilor români.

Angajarea asiaticilor implică o serie de responsabilități de care orice angajator trebuie să fie conștient. Luând în considerare faptul că aceștia provin din afara spațiului european, procesul de angajare este mai complex și cuprinde mai mulți pași esențiali. Despre responsabilitățile pe care le presupune angajarea imigranților asiatici vom vorbi în articolul de astăzi.

Ce responsabilități au companiile care angajează imigranți asiatici?

În etapa inițială, angajatorul român trebuie să obțină aviz de angajare de la Inspectoratul General pentru Imigrări din județul în care firma sa are sediul social. 

– Ulterior, avizul va fi trimis angajatului care, pe baza acestui document, va obține viza de lungă ședere pentru angajare de la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României. Viza se acordă pe o perioadă de 90 de zile.

– După venirea imigrantului în țara noastră, pasul următor este reprezentat de obținerea permisului unic, pentru care solicitantul trebuie să depună documentele la formațiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări cu minimum 30 de zile înainte de expirarea dreptului de ședere prevăzut de viză.

De asemenea, după sosirea asiaticilor în România, este esențial ca angajatorul să țină cont și de alte aspecte, printre care:

– Salariul angajatului nu trebuie să fie mai mic decât nivelul salariului minim pe economie din țara noastră.

– Timpul maxim de lucru trebuie respectat, la fel ca perioadele minime de odihnă, așa cum sunt prevăzute de legea română sau de domeniul în care activează compania.

– Normele de siguranță și de sănătate trebuie respectate întocmai ca în cazul angajaților români. 

– În majoritatea cazurilor, angajatorul trebuie să-i asigure muncitorului atât cazare, cât și masă, pe lângă salariul acordat.

– În cazul în care unul dintre angajați decide să plece, angajatorul are responsabilitatea de a anunța acest lucru la Inspectoratul General pentru Imigrări.

De cele mai multe ori, angajarea personalului străin, cu atât mai mult angajarea unor oameni care vin din afara spațiului european, este un proces de durată, care implică o serie de aspecte legislative. De aceea, multe firme cu renume din România au apelat cu încredere la serviciile noastre, iar în prezent se bucură să aibă alături „oamenii potriviți, la locurile potrivite” – altfel spus, asiatici muncitori și pregătiți, care răspund nevoilor business-urilor lor. Noi le suntem alături clienților noștri din etapa inițială a recrutării și până după recrutare. Totodată, ne implicăm în tot ceea ce înseamnă proceduri legale.

International Work Finder, alături de clienții săi în toate etapele angajării

După semnarea contractului, creăm împreună cu clienții noștri profilul candidatului ideal, în funcție de nevoile existente în companiile lor. După ce primim CV-urile potențialilor angajați, ne asigurăm că le selectăm pe cele care răspund cel mai bine așteptărilor clienților. Angajații asiatici sunt aleși direct de către specialiștii noștri, pe baza aptitudinilor dovedite în urma interviului, a testului în limba engleză, precum și în urma probelor practice. După aceea, urmează etapa de întocmire a fișei postului, precum și semnarea contractului de angajare în conformitate cu legislația din țara de origine a asiaticilor. 

Totodată, International Work Finder își sprijină clienții și în demersurile legislative anterior amintite. Astfel, echipa noastră se ocupă de:

– Obținerea avizului de muncă în România, precum și expedierea acestuia în țara de proveniență a angajatului;

– Obținerea vizei de lungă ședere în scop de muncă;

– Obținerea permisului de ședere temporară în România.

De asemenea, echipa noastră se implică activ și în etapa de după angajare, prin organizarea atelierelor de integrare culturală a imigranților asiatici, precum și a cursurilor de limbă română și limbă engleză, susținute de profesori acreditați. Prin astfel de workshopuri, ne propunem să facilităm procesul de acomodare a străinilor în țara noastră, astfel încât aceștia să își valorifice potențialul la maximum la noul loc de muncă. 

Apelând la serviciile noastre, vei beneficia de sprijinul echipei de profesioniști International Work Finder în tot procesul angajării imigranților asiatici. Ne vom ocupa de selecția celor mai potriviți și competenți oameni, vom obține toate documentele prevăzute de lege necesare angajării și ne vom asigura că noii tăi angajați se vor obișnui în cel mai scurt timp cu modelul cultural român.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail contact@work-finder.eu sau la numărul de telefon 0741 100 179

***

Despre International Work Finder

International Work Finder rezolvă nevoia de forță de muncă necalificată și calificată cu care România se confruntă în urma exodului angajaților din ultimii ani. Echipa noastră este formată din profesioniști cu o bogată experiență în identificarea omului potrivit la locul potrivit. În acest context, International Work Finder reprezintă o oportunitate pentru toate acele companii care își doresc angajați loiali, educați într-un sistem care respectă omul și meseria sa – sistemul de educație asiatic. Recrutăm resurse umane din Nepal, India, Vietnam, Sri Lanka și alte piețe emergente.

Sidebar:
Suna