Str. Grigore Manolescu, Nr. 7

Bucătăria din Sri Lanka. Cele mai comune feluri de mâncare pentru srilankezi

Călătorii / Recrutare forta de munca Asia

Comments: Niciun comentariu.

Când ne gândim la bucătăria asiatică, avem în minte imaginea rețetelor culinare condimentate, bețișoarele pentru mâncare, sushi-ul, supele tradiționale, orezul, pachețelele de primăvară. În realitate, însă, gastronomia este mai complexă și mai dinamică decât atât: fiecare cultură are un specific culinar, cu propriile arome, gusturi și chiar culori. Totodată, bucătăria asiatică este modelată cultural și prin prisma religiei: unele zone geografice respectă anumite reguli și tradiții, în timp ce altele funcționează după principii mai puțin riguroase. Diferențele se manifestă și în felul în care oamenii obișnuiesc să mănânce. De pildă, mâncatul direct cu mâna este considerat un gest nepoliticos în Vietnam, dar practicat, pe de altă parte, în alte țări asiatice, precum India. Despre diferențele culturale care modelează gastronomia, precum și despre cele mai comune feluri de mâncare pentru asiatici vom povesti în rândurile ce urmează.

Bucătăria asiatică, în funcție de zonele geografice 

Continentul asiatic se împarte în 3 mari zone geografice, în fiecare existând anumite tradiții, obiceiuri și obișnuințe culinare:

  • Asia de Sud: Sri Lanka, Nepal, India, Pakistan;
  • Asia de Nord-Est: China, Coreea, Japonia;
  • Asia de Sud-Est: Vietnam, Filipine, Indonezia, Thailanda, Singapore.

sursa foto

În timp ce țările din Asia de Nord-Est sunt renumite pentru tăiței și orez, Asia de Sud-Est este populară pentru aromele unice ale preparatelor, oferite de citrice și diverse ierburi. Pe de altă parte, caracteristica esențială a bucătăriei sud-asiatice este folosirea diverselor condimente: ardei iute, piper negru, turmenic, dar și a preparatelor din pește, pui și miel. 

Trăsăturile culinare ale fiecărei zone geografice sunt o consecință a interacțiunii dintre istorie, mediu și cultură, întrucât principalele civilizații care au apărut în Asia și-au pus amprenta, printre altele, și asupra gastronomiei. De exemplu, popoarele din Asia de Sud-Est au fost influențate, de-a lungul istoriei, atât de civilizațiile chineze, cât și de cele indiene. Deși în restul zonei geografice, curry-ul are un nivel destul de înalt de popularitate, în Vietnam nu este atât de răspândit, acesta fiind rezultatul influenței chineze. 

Deși există lucruri comune în bucătăriile care se regăsesc într-o anumită arie geografică, modelul cultural al fiecărei țări presupune și un „model culinar” propriu.

Bucătăria srilankeză

Bucătăria srilankeză actuală este rezultatul influențelor indiene, arabe și chiar europene. Deși există în mentalul colectiv un stereotip conform căruia mâncărurile din această țară asiatică sunt extrem de picante, adevărul este că numărul condimentelor picante frecvent folosite nu îl depășește pe cel pe care îl regăsim în alte zone geografice. Printre condimentele populare în Sri Lanka se numără scorțișoara, coriandrul, cuișoarele, nucșoara, turmericul, boabele de muștar.

În ceea ce privește bunele maniere din timpul mesei, despre care am amintit anterior, srilankezii obișnuiesc să mănânce direct cu mâna. Acesta reprezintă, de fapt, un mod de a se bucura pe deplin de mâncare. Regulile de igienă, însă, sunt nelipsite, castroanele cu apă fiind aduse după fiecare fel servit. 

Printre cele mai populare feluri de mâncare din Sri Lanka se află orezul cu curry, pe care iubitorii gustului picant îl pot servi împreună cu pol sambol, o garnitură alcătuită din cocos ras și ardei iuți chilli. Multitudinea tipurilor de curry reprezintă un real avantaj atât pentru localnici, cât și pentru turiști, căci pot alege un sortiment fix pe gustul lor. 

În timp ce unele garnituri conțin carne, altele sunt vegetariene: cu banane, mango, dovleac. Unii srilankezi adoptă vegetarianismul datorită principiilor Ayurveda, cel mai vechi sistem de menținere a sănătății.

sursa foto

Pe lângă mult îndrăgitul orez cu curry, în topul preferințelor culinare se numără preparatele pe bază de pește și fructe de mare: ambul thiyal, un sos de ton, este unul dintre cele mai populare feluri de mâncare srilankeze. Uneori se servește împreună cu pâine prăjită.

sursa foto

Dacă pătrundem în casele srilankezilor la micul-dejun, vom observa că mulți dintre aceștia optează pentru hopper: o omletă prăjită pe flacără. Aceasta se aseamănă cu o clătită, ca mod de preparare, în pregătirea aluatului folosindu-se făină de orez, lapte de cocos și zahăr. Oul se servește împreună cu chilli, ceapă, suc de lămâie și sare.

sursa foto

Când vorbim despre mâncarea tradițională srilankeză, nu putem să nu facem referire și la dulciurile tradiționale. De exemplu, wattalappam este o budincă de lapte cu gust de caramel, care se pregătește cu ocazia festivalurilor sau sărbătorilor locale.

sursa foto

În modelul culinar al unei țări intră, alături de felurile de mâncare tradițională, și băuturile tradiționale. Sri Lanka excelează la acest capitol: a devenit populară în întreaga lume datorită ceaiurilor sale, care sunt exportate în numeroase țări și pe care localnicii obișnuiesc să le bea cu lapte și cu zahăr. Printre băuturile locale tradiționale srilankeze se mai numără și berea de ghimbir, thambili (un suc din nuci de cocos), toddy (un must preparat din cocotieri, din care se produce, prin fermentare, alcoolul numit arak).

Gastronomia este unul dintre cele mai importante aspecte din modelul cultural asiatic. De aceea, dacă iei în calcul opțiunea de a angaja personal asiatic, îți recomandăm să ții cont de toate aceste lucruri, care pot facilita comunicarea dintre tine și angajații tăi. Nu uita că noi îți vom fi alături pe tot parcursul recrutării, dar și în procesul de integrare culturală a viitorilor tăi angajați asiatici.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail contact@work-finder.eu sau la numărul de telefon 0310 050 653. 

***

Despre International Work Finder

International Work Finder rezolvă nevoia de forță de muncă necalificată și calificată cu care România se confruntă în urma exodului angajaților din ultimii ani. Echipa noastră este formată din profesioniști cu o bogată experiență în identificarea omului potrivit la locul potrivit. În acest context, International Work Finder reprezintă o oportunitate pentru toate acele companii care își doresc angajați loiali, educați într-un sistem care respectă omul și meseria sa – sistemul de educație asiatic. Recrutăm resurse umane din Nepal, India, Vietnam, Sri Lanka și alte piețe emergente.