str. Islaz 37, Sector 1, București

Bucătăria din Asia. Cele mai comune feluri de mâncare pentru asiatici

Călătorii / Recrutare forta de munca Asia

Comments: Niciun comentariu.

Când ne gândim la bucătăria asiatică, avem în minte imaginea rețetelor culinare condimentate, bețișoarele pentru mâncare, sushi-ul, supele tradiționale, orezul, pachețelele de primăvară. În realitate, însă, gastronomia este mai complexă și mai dinamică decât atât: fiecare cultură are un specific culinar, cu propriile arome, gusturi și chiar culori. Totodată, bucătăria asiatică este modelată cultural și prin prisma religiei: unele zone geografice respectă anumite reguli și tradiții, în timp ce altele funcționează după principii mai puțin riguroase. Diferențele se manifestă și în felul în care oamenii obișnuiesc să mănânce. De pildă, mâncatul direct cu mâna este considerat un gest nepoliticos în Vietnam, dar practicat, pe de altă parte, în alte țări asiatice, precum India. Despre diferențele culturale care modelează gastronomia, precum și despre cele mai comune feluri de mâncare pentru asiatici vom povesti în rândurile ce urmează.

Bucătăria asiatică, în funcție de zonele geografice 

Continentul asiatic se împarte în 3 mari zone geografice, în fiecare existând anumite tradiții, obiceiuri și obișnuințe culinare:

  • Asia de Sud: Sri Lanka, Nepal, India, Pakistan;
  • Asia de Nord-Est: China, Coreea, Japonia;
  • Asia de Sud-Est: Vietnam, Filipine, Indonezia, Thailanda, Singapore.

sursa foto

În timp ce țările din Asia de Nord-Est sunt renumite pentru tăiței și orez, Asia de Sud-Est este populară pentru aromele unice ale preparatelor, oferite de citrice și diverse ierburi. Pe de altă parte, caracteristica esențială a bucătăriei sud-asiatice este folosirea diverselor condimente: ardei iute, piper negru, turmenic, dar și a preparatelor din pește, pui și miel. 

Trăsăturile culinare ale fiecărei zone geografice sunt o consecință a interacțiunii dintre istorie, mediu și cultură, întrucât principalele civilizații care au apărut în Asia și-au pus amprenta, printre altele, și asupra gastronomiei. De exemplu, popoarele din Asia de Sud-Est au fost influențate, de-a lungul istoriei, atât de civilizațiile chineze, cât și de cele indiene. Deși în restul zonei geografice, curry-ul are un nivel destul de înalt de popularitate, în Vietnam nu este atât de răspândit, acesta fiind rezultatul influenței chineze. 

Deși există lucruri comune în bucătăriile care se regăsesc într-o anumită arie geografică, modelul cultural al fiecărei țări presupune și un „model culinar” propriu.

Bucătăria srilankeză

Bucătăria srilankeză actuală este rezultatul influențelor indiene, arabe și chiar europene. Deși există în mentalul colectiv un stereotip conform căruia mâncărurile din această țară asiatică sunt extrem de picante, adevărul este că numărul condimentelor picante frecvent folosite nu îl depășește pe cel pe care îl regăsim în alte zone geografice. Printre condimentele populare în Sri Lanka se numără scorțișoara, coriandrul, cuișoarele, nucșoara, turmericul, boabele de muștar.

În ceea ce privește bunele maniere din timpul mesei, despre care am amintit anterior, srilankezii obișnuiesc să mănânce direct cu mâna. Acesta reprezintă, de fapt, un mod de a se bucura pe deplin de mâncare. Regulile de igienă, însă, sunt nelipsite, castroanele cu apă fiind aduse după fiecare fel servit. 

Printre cele mai populare feluri de mâncare din Sri Lanka se află orezul cu curry, pe care iubitorii gustului picant îl pot servi împreună cu pol sambol, o garnitură alcătuită din cocos ras și ardei iuți chilli. Multitudinea tipurilor de curry reprezintă un real avantaj atât pentru localnici, cât și pentru turiști, căci pot alege un sortiment fix pe gustul lor. 

În timp ce unele garnituri conțin carne, altele sunt vegetariene: cu banane, mango, dovleac. Unii srilankezi adoptă vegetarianismul datorită principiilor Ayurveda, cel mai vechi sistem de menținere a sănătății.

sursa foto

Pe lângă mult îndrăgitul orez cu curry, în topul preferințelor culinare se numără preparatele pe bază de pește și fructe de mare: ambul thiyal, un sos de ton, este unul dintre cele mai populare feluri de mâncare srilankeze. Uneori se servește împreună cu pâine prăjită.

sursa foto

Dacă pătrundem în casele srilankezilor la micul-dejun, vom observa că mulți dintre aceștia optează pentru hopper: o omletă prăjită pe flacără. Aceasta se aseamănă cu o clătită, ca mod de preparare, în pregătirea aluatului folosindu-se făină de orez, lapte de cocos și zahăr. Oul se servește împreună cu chilli, ceapă, suc de lămâie și sare.

sursa foto

Când vorbim despre mâncarea tradițională srilankeză, nu putem să nu facem referire și la dulciurile tradiționale. De exemplu, wattalappam este o budincă de lapte cu gust de caramel, care se pregătește cu ocazia festivalurilor sau sărbătorilor locale.

sursa foto

În modelul culinar al unei țări intră, alături de felurile de mâncare tradițională, și băuturile tradiționale. Sri Lanka excelează la acest capitol: a devenit populară în întreaga lume datorită ceaiurilor sale, care sunt exportate în numeroase țări și pe care localnicii obișnuiesc să le bea cu lapte și cu zahăr. Printre băuturile locale tradiționale srilankeze se mai numără și berea de ghimbir, thambili (un suc din nuci de cocos), toddy (un must preparat din cocotieri, din care se produce, prin fermentare, alcoolul numit arak).

Bucătăria nepaleză

Pătrunzând în bucătăria nepaleză, vom descoperi preparate simple, naturale, în pregătirea cărora se folosesc produse cultivate local. Deși alimentația nepalezilor este mai sănătoasă decât a altor asiatici din aceeași zonă geografică, nici aceștia nu se sfiesc să-și condimenteze mâncărurile, printre cel mai des întâlnite condimente numărându-se piperul, șofranul, turmenicul, coriandrul. 

Pe lângă influențele din exterior, venite în special din India și Tibet, și condițiile geografice, și religia este un factor esențial care își pune amprenta asupra bucătăriei nepaleze. De exemplu, în multe zile din an nu se mănâncă deloc preparate pe bază de carne, pentru că localnicii țin post. Atitudinea față de consumul cărnii diferă de la o arie geografică la alta, în Nepal existând 4 mari „categorii gastronomice”, după cum urmează:

Newari: localnicii newari trăiesc în Valea Katmandu, nu au restricții în privința consumului de carne, iar alimentația lor se bazează pe cereale, plante fermentate și, bineînțeles, pe binecunoscutele condimente;

Khas/Pahari: din considerente religioase, aceștia nu consumă nici carne de porc, nici carne de vită. În schimb, în alimentația lor se regăsește supa de linte cu orez fiert, dar și mămăligile;

Terai: acest tip de bucătărie tradițională nepaleză este similar cu cele întâlnite în zonele adiacente ale Indiei;

Bucătăria din Himalaya: cerealele, cartofii, laptele de vacă, dar și carnea de iac sunt doar câteva dintre alimentele și băuturile specifice acestei părți a Nepalului.

Nu putem vorbi despre această țară asiatică fără a aminti cele mai populare feluri de mâncare din Nepal. Celebrele momos, găluștele nepaleze, se vând pretutindeni, spre deliciul localnicilor, dar și al turiștilor curioși de noi experiențe gastronomice. În general, acestea sunt umplute cu carne tocată de oaie, la care se adaugă ceapă, usturoi și coriandru.

sursa foto

Dal bhat este, cu siguranță, unul dintre cele mai copioase feluri de mâncare nepaleze, fiind alcătuit din orez, linte, legume specifice fiecărui sezon și curry de carne (spanac, ciuperci, pui). Oricât de sățios ar fi, însă, nu putem să nu remarcăm abundența legumelor, care fac un bine sănătății.

sursa foto

În rândul băuturilor tradiționale nepaleze se află chyang, termen care desemnează orice bere făcută din orez, cu un gust similar cu al cidrului. Conform vechilor obiceiuri, această băutură se servea în castronașe, însă în zilele noastre, oamenii s-au adaptat la noile practici și consumă berea în pahare obișnuite. 

sursa foto

Bucătăria vietnameză

Mergem mai departe și pătrundem, de data aceasta, în bucătăria vietnameză. Pe mesele celor mai multor localnici, dar și în restaurantele din țară vom descoperi că orezul și legumele ocupă un loc de cinste, reprezentând alimente de bază în viața de zi cu zi a vietnamezilor. De asemenea, aceștia sunt și iubitori de pește, de fructe de mare și chiar de… unele insecte! Deși unii dintre noi tindem să fim reticenți când auzim de o astfel de mâncare, este important să înțelegem că modelele culturale și, implicit, culinare asiatice diferă de cele europene din unele puncte de vedere.

În același timp, mâncarea tradițională vietnameză se caracterizează prin abundența sosurilor și a condimentelor. Aproape că nu există vreun fel de mâncare care să nu conțină usturoi. În ceea ce privește sosurile, nuoc cham combină sosul de pește cu sucul de lămâie și este atât de popular, încât se regăsește în toate restaurantele cu specific local. 

Supele ocupă, și ele, un loc important în rândul felurilor de mâncare vietnameze. Cea mai cunoscută este Pho, o supă care conține întotdeauna tăiței de orez. De asemenea, se mai poate folosi carne de vită, în Vietnam restricțiile religioase asupra acestui tip de carne nefiind atât de riguroase. În general, Pho se servește cu ardei iute proaspăt, lime, coriandru și busuioc – un mix de arome unic, pe care doar în bucătăria asiatică îl putem întâlni.

sursa foto

De asemenea, printre cele mai populare feluri de mâncare din Vietnam se află și Cha ca, un preparat din carne de pește, la care se adaugă unt, mărar și ceapă. De obicei, se servește cu noodles din orez, un aliment nelipsit de pe mesele vietnamezilor, și cu alune.

sursa foto

Nici din bucătăria vietnameză nu lipsesc deserturile. Ba chiar există unul ce atrage atenția gurmanzilor prin aspectul atractiv. Este vorba despre Che Ba Mau, un desert multicolorat, în prepararea căruia intră fasole galbenă, fasole roșie, jeleu și lapte de cocos. 

surs foto

Cafeaua (Ca phe) se regăsește în topul băuturilor tradiționale vietnameze. Mai mult, statul asiatic ocupă unul dintre primele locuri în topul exportatorilor de cafea. O băutură îndrăgită de localnici, dar și de turiști este Ca phe sua da, o combinație de cafea, gheață și lapte, care a devenit populară în întreaga lume. În multe orașe vietnameze, cafeaua a devenit un mijloc prin care oamenii se întâlnesc și socializează – așa-numitul „cult al cafelei”, răspândit și pe continentul european.

sursa foto

Bucătăria indiană

Indienii sunt mari gurmanzi și își adoră mâncarea, care joacă un rol esențial pentru cultura lor. În India, festivalurile culinare sunt foarte apreciate datorită diversității lor extraordinare, motiv pentru care indienii sunt iubitori de astfel de evenimente. Mesele zilnice sunt compuse din 2-3 feluri de mâncare cu pui sau pește, garnituri cu orez, murături și desert. Indienii sunt cunoscuți pentru faptul că împart mâncarea lor oaspeților cu mare deschidere.

Având o întindere mare, India își împarte și arta culinară în regiuni. Astfel, în nordul muntos ardeii iuți, șofranul, laptele, iaurtul și untul sunt printre preferate, în timp ce în sudul fierbinte piperul, orezul, tamarinul si nuca de cocos sunt printre ingredientele favorite la masă. Esticii mănâncă feluri de mâncare cu muștar si pește, în timp ce în vest indienii au adoptat ușor ingrediente occidentale.

Cel mai celebru nume asociat bucătăriei indiene rămâne curry, care spre surprinderea multora este eticheta sau numele general valabil pentru felurile de mâncare condimentate compuse din orez și legume sau carne. Dintre cele mai cunoscut feluri de curry amintim tikka masala, prezent în toate restaurantele indiene din țara de origine și din străinătate.

sursa foto

Curry este adesea servit alături de naan, o pâinică pufoasă, preparată după rețete vechi. Naan poate fi natur, cu brânză, usturoi, verdețuri sau combinații delicioase de ierburi.

sursa foto

Lumea deserturilor abundă de culori și gusturi bogate. Malpua este varianta clătitelor dulci cunoscute la noi în țară. Sunt servite pufoase și fierbinți, iar pentru a crea arome fine sunt îmbogățite cu diferite sosuri, printre care cel mai cunoscut este cel pe bază de lapte dulce.

sursa foto

Bucătăria filipineză

Ultima bucătărie asiatică pe care o vom prezenta, dar nu cea din urmă, bucătăria filipineză a fost influențată, de-a lungul istoriei, atât de civilizația spaniolă, cât și de cea chineză și americană. De altfel, până la contactul cu alte culturi, și modul de preparare a mâncării era diferit. Acesta era împrumutat de la malaezieni și se baza pe procese precum fierberea, prăjirea sau gătirea la aburi a alimentelor. Odată cu sosirea populației chineze, filipinezii au cunoscut prăjitul în ulei, iar tăițeii și produsele din soia au intrat în meniul autohton, fiind totuși adaptate conform obiceiurilor locale. Mai târziu, spaniolii au introdus, printre altele, ardeii iuți, roșiile, dar și condimentele. Sosirea americanilor pe teritoriul filipinez a însemnat și un proces de occidentalizare gastronomică, printre mâncărurile frecvent întâlnite aflându-se puiul fript, provenit din sudul Statelor Unite ale Americii.

Astăzi, printre cele mai populare feluri de mâncare din Filipine se numără Adobo, un preparat pe bază de carne de pui, de vită, de porc sau de fructe de mare ori legume marinate în usturoi, oțet și sos de soia, servit cu orez alb.

sursa foto

Supele nu lipsesc nici din bucătăria filipineză, una dintre cele mai cunoscute fiind  Sinigang. Aceasta se prepară destul de simplu, din bulion de tamarind, roșii, usturoi și ceapă, la care, cel mai frecvent, se adaugă carne de porc. În mod specific asiatic, se servește împreună cu orez alb și, bineînțeles, cu ardei iute.

sursa foto

Când vorbim despre bucătăria filipineză, nu putem să nu aducem în discuție deserturile, care combină ingrediente surprinzătoare și la fel de colorate precum cele întâlnite în Vietnam. Astfel, Halo-halo, unul dintre cele mai populare dulciuri din Filipine, este compus din sago, porumb, înghețată, fructe – o explozie de arome care încântă papilele gustative ale localnicilor. Ca aspect, variază între o salată de fructe și un milkshake. 

sursa foto

Și în acest stat asiatic, cafeaua ocupă un loc important în rândul băuturilor tradiționale, fiind a doua cea mai consumată băutură națională, după apă. Kapeng Barako se remarcă prin aroma inconfundabilă și gustul tare. Totodată, este important de știut că aceasta reprezintă unul dintre simbolurile la care filipinezii țin.

sursa foto

Gastronomia este unul dintre cele mai importante aspecte din modelul cultural asiatic. De aceea, dacă iei în calcul opțiunea de a angaja personal asiatic, îți recomandăm să ții cont de toate aceste lucruri, care pot facilita comunicarea dintre tine și angajații tăi. Nu uita că noi îți vom fi alături pe tot parcursul recrutării, dar și în procesul de integrare culturală a viitorilor tăi angajați asiatici.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail contact@work-finder.eu sau la numărul de telefon 0741 100 179

***

Despre International Work Finder

International Work Finder rezolvă nevoia de forță de muncă necalificată și calificată cu care România se confruntă în urma exodului angajaților din ultimii ani. Echipa noastră este formată din profesioniști cu o bogată experiență în identificarea omului potrivit la locul potrivit. În acest context, International Work Finder reprezintă o oportunitate pentru toate acele companii care își doresc angajați loiali, educați într-un sistem care respectă omul și meseria sa – sistemul de educație asiatic. Recrutăm resurse umane din Nepal, India, Vietnam, Sri Lanka și alte piețe emergente.

 

 

 

Sidebar:
Suna