Termenul de CV este abrevierea latinescului ,,curriculum vitae’’, care semnifică ,,program de viață’’. Nu există un model universal valabil, ci mai multe tipuri de CV care oferă angajatorului un profil personalizat al fiecărui candidat.
Pe lângă modelele tradiționale de CV-uri, firmele pot să apeleze la mini CV sau video CV, alternative prin care angajatorii pot intra în contact cu candidații aflați la distanțe mari sau despre care vor să descopere imediat în ce măsură corespund cu fișa postului.
1. Tipuri de CV pentru angajarea candidaților cu experiență practică
În majoritatea domeniilor de activitate sunt utilizate trei tipuri de CV: cel funcțional, cronologic și combinat. În rândurile care urmează vei afla toate informațiile necesare despre fiecare tip de CV în parte.
- CV-uri funcționale
Dintre toate tipurile de CV, modelul funcțional se remarcă prin caracterul practic. Este frecvent utilizat de către candidații care au absolvit cel puțin un curs, dețin minim o calificare ori de către persoanele care au dobândit experiență prin practica propriu-zisă. Un exemplu de astfel de candidați sunt lucrătorii străini sau persoanele provenite din afara Uniunii Europene.
Lucrătorii străini se remarcă prin abilități conversaționale dobândite în țara de origine, precum și prin experiență în domenii variate de muncă. De exemplu, un angajat asiatic poate excela în domeniul culinar, poate dovedi experiență în îngrijirea copiilor sau vârstnicilor ori pot deține cunoștințe în domeniul mecanicii auto sau în alte domenii de muncă pentru personalul asiatic sau non-UE. În tipurile de CV-uri funcționale sunt de regulă menționate și pozițiile pe care candidatul le-a ocupat în diferite arii de activitate, chiar dacă nu există o corelație între acestea.
CV-urile funcționale sunt utilizate inclusiv de candidații care doresc o reconversie profesională pentru care nu au pregătire școlară sau vreo diplomă, dar care totuși dețin abilități potrivite pentru fișa postului.
- CV-ul cronologic
Un alt tip de CV pentru angajare este modelul cronologic. CV-urile cronologice sunt preferate în mod special de candidații debutanți pe piața muncii sau care pun calificările și diplomele înaintea experienței profesionale. Aceste tipuri de CV-uri cronologice includ o declarație a candidatului asociată cu semnalarea obiectivelor profesionale, specificarea istoricului de angajare, de la primul job deținut și până la cel ocupat în prezent.
CV-ul cronologic este de asemenea utilizat de către candidații care se remarcă printr-o vastă educație și experiență profesională într-un domeniu specific. Poate fi vorba de exemplu despre un angajat străin care a câștigat experiență în arta culinară de-a lungul joburilor sezoniere. Ulterior, practica a fost îmbogățită printr-un curs de calificare unde a dobândit un nivel nou de cunoștințe teoretice și ore de muncă în restaurante importante.
Acele tipuri de CV-uri pentru angajare care îmbină calitățile celorlalte două categorii poartă denumirea de CV-uri combinate. Persoanele care aleg să recurgă la un astfel de model sunt cele care au acumulat într-un domeniu și doresc să progreseze în același segment.
2. Tipuri de CV-uri pentru angajare a candidaților străini – Cum identifică firmele angajații potriviți de la distanță?
Tipurile de CV-uri targetate vizează un anumit post sau segment de activitate. Sunt de regulă utilizate de către candidații care dețin experiență considerabilă și calificare excepțională într-un domeniu anume.
Totodată, CV-urile targetate sunt preferate de angajatorii ce optează pentru leasing de personal în domeniile cu deficit de angajați sau acolo unde este necesară suplimentarea numărului de lucrători prin colaboratori externi angajați pe durată determinată.
Mini CV-urile se rezumă la o descriere succintă a celor mai importante abilități și calificări. Mini CV-urile nu înlocuiesc CV-urile standard, ci sunt formulate doar la cererea angajatorului care dorește să afle cele mai importante atuuri prin care un candidat se remarcă față de concurență. Poate fi vorba despre două persoane care optează pentru același post, iar experiența practică, gradul lor de educație și calificările sunt la un nivel comun. Mini CV-urile pot ajuta angajatorul să descopere direct de la candidat ceea ce îl recomandă pentru obținerea postului, în afară de rezultatele vizibile.
Video CV-ul este un tip modern de CV pentru angajare prin care angajatorul poate descoperi particularități care nu ar fi vizibile în CV-ul clasic. Într-un video de câteva minute, angajatorul poate intra în contact cu potențiali candidați din alte țări sau de pe alte continente.
Așadar, cu toate că, în epoca modernă au devenit deosebit de populare recrutările pe rețele de socializare, modelul corespunzător de CV rămâne oglinda personalității unui potențial candidat.
Sursa foto: unsplash.com, freepik.com