Meseria de sudor este esențială atât în domeniul industrial, cât și în construcții. De aceea, angajarea unui candidat pe acest post trebuie realizată cu multă responsabilitate. În primul rând, meseria de sudor înseamnă precizie și îndemânare în folosirea utilajelor și a instrumentelor speciale. Apoi, un sudor cu experiență ocupă un loc important în procesul de construcție și de producere a unor piese noi. Însă, care sunt competențele și abilitățile care trebuie avute în vedere la angajarea candidatului pentru meseria de sudor?
1. Meseria de sudor – Ce face un sudor, de ce pregătire are nevoie, câte tipuri există + responsabilități și atribuții
Candidații care se orientează către posturile vacante pentru meseria de sudor trebuie să dețină diplomă de absolvire a învățământului de zece clase, precum și un certificat eliberat de școala profesională. Astfel, candidatul va putea dovedi competențele necesare, practice și teoretice. Pregătirea școlară trebuie completată de absolvirea unui curs de specialitate acreditat de către Ministerul Muncii și Ministerul Educației. În cadrul cursului de specializare, candidatul asimilează informații despre meseria de sudor, precum: limbajul de specialitate, regulile de manipulare ale materialelor care urmează să fie sudate, proprietățile acestora și tot ce presupune meseria de sudor.
Cunoștințele și experiența de natură practică trebuie susținute și de un bun spirit de observație, precizie pentru evitarea accidentelor, răbdare, atenție la detalii și alte astfel de abilități care definesc tot ce face un sudor. După absolvirea cursurilor de specialitate, candidații au o gamă largă de variante de angajare, de la șantiere, fabrici, uzine electrice, ateliere, șantiere navale și până în domeniul agriculturii.
Sudorii sunt clasificați în categorii stabilite prin tipul de activitate desfășurată și prin categoria utilajelor care urmează să fie utilizate. Tipurile de sudori sunt definite de brazori, sudorii cu arc electric cu electrod fuzibil sau nefuzibil, sudorii manuali cu flacără de gaze sau cei cu arc electric.
Meseria de sudor implică următoarele sarcini: cunoașterea și diferențierea diverselor tipuri de utilaje și aparate de sudură, regulile de manevrare corectă pentru siguranța muncii, categoriile de activități cărora le sunt destinate ustensilele de lucru. Sudorii mai trebuie să știe cum să pregătească, să niveleze și să fixeze suprafețele de lucru.
De asemenea, un sudor trebuie să știe cum trebuie tratate metalele de sudat, să controleze echipamentul de sudură, să asambleze și să preseze piesele de sudat, să taie materialele metalice (manual sau cu mașini de tăiat), să îmbine componente ale aliajelor și construcțiilor prin diferite procedee, să testeze rezistența sudurii, să curețe și să finiseze părțile sudate.
2. Despre meseria de sudor – Soluții de suplimentare a personalului pentru finalizarea proiectelor >
Despre meseria de sudor se poate afirma că, pe cât de ridicat este nivelul de risc, pe atât este totuși de căutat. Această popularitate se datorează și faptului că, meseria de sudor este clasată în topul celor mai bine plătite meserii din țară, alături de ingineri, economiști, strungari, specialiști marketing, vopsitori și IT-iști. Absolvirea cursurilor de specialitate pentru meseria de sudor deschide numeroase oportunități de angajare nu doar în țară, ci și în străinătate.
Tocmai din aceste motive, absolvenții din România aleg să ocupe un post în afara țării. Posturile vacante scoase la concurs de firmele românești sunt preferate de muncitorii străini, în mod special de lucrătorii asiatici. Aceștia dovedesc un nivel ridicat de anduranță la munci dificile precum cele din construcții, agricultură, mecanică auto și alte astfel de domenii de muncă pentru personalul asiatic din Nepal, Sri Lanka, Filipine sau India. Exodul muncitorilor români în afara țării a devenit o provocare cu care se confruntă tot mai multe firme din România. Angajatorii rămân fără specialiști sau muncitori necalificați, preferând ca ultimă soluție inclusiv angajarea temporară în regim leasing de personal, decât să oprească proiectele din cauza deficitului de muncitori.
Meseria de sudor este încadrată la categoria cu grad ridicat de risc.
Expunerea la diferite tipuri de flamă, zgomot, scântei și substanțe toxice trebuie luată în calcul. Lumina de la sudură irită membrana ochiului, poate deteriora retina sau poate duce la orbire. Intoxicația cu gaze, riscul de ardere din cauza scânteilor sau electrocutarea sunt alte pericole care fac parte din viața unui sudor.
Prin urmare, candidații care au în plan această direcție profesională trebuie să cunoască regulile de utilizare ale echipamentului de protecție. Acesta este compus din: vizieră, măști de oxigen, ochelari de protecție împotriva radiațiilor, mănuși cu întăritură în zona degetelor și echipamentul special ignifug. Firmele care fac angajări pentru posturile de sudori se lovesc permanent de lipsa cererii de muncă. Atât exodul românilor în străinătate, cât și reorientarea unora către meserii cu grad redus de risc determină angajatorii să recurgă la recrutările de personal asiatic, atât pe durată nedeterminată, cât și în regim leasing.
Sursa foto: unsplash.com