Meseria de maseur este din ce în ce mai căutată, deoarece se remarcă o creștere a cererii pe piața de profil. Fie că deții un centru de wellness sau un SPA, fie că ai o afacere care oferă și servicii de masaj, cu siguranță îți dorești să pui la dispoziția clienților tăi doar servicii de calitate. De aceea, este important să ai un personal bine pregătit, care să fie alcătuit din specialiști și profesioniști. Însă, poate fi dificil să găsești angajații potriviți, din diverse motive – există perioade în care disponibilitatea forței de muncă scade, deoarece cererea crește, dar și perioade în care există mai mulți candidați disponibili pe piață. Indiferent de situația în care te afli, este esențial să știi cum să găsești resursa umană potrivită pentru tine.
1. Profesia de maseur – Care sunt aptitudinile și atribuțiile unui angajat
Există mai multe metode prin care o persoană poate fi maseur profesionist. De regulă, acesta se specializează în urma unor cursuri de masaj. Pentru lucrătorii români, se cere, în general, dovada absolvirii liceului și diploma obținută la absolvirea unui curs de specialitate. De asemenea, tehnicianul maseur poate urma apoi, cursuri de calificare suplimentare, orientate pe anumite tipuri de masaj (reflexogen, drenaj limfatic, etc.) – astfel, este bine de știut că există posibilitatea unei perfecționări profesionale ulterioare, care pot îmbunătăți serviciile pe care specialistul le poate oferi.
Un antreprenor sau un manager trebuie să cunoască detalii despre sarcinile concrete pe care le are un angajat din subordinea sa. Așadar, iată câteva dintre atribuțiile pe care le are un tehnician maseur:
- Folosește tehnici specifice, în funcție de nevoile clientului;
- Examinează și evaluează starea clientului, analizând tonusul muscular, mobilitatea și țesuturile;
- Ține cont de istoricul medical al clientului și adaptează tehnicile folosite în funcție de aceste informații;
- Propune sau elaborează un plan de tratament pe termen scurt, mediu sau lung, raportat la nevoile și cerințele clientului;
- Oferă clientului informații utile referitoare la postura corporală recomandată sau la tehnicile pe care clientul le poate face între ședințe, pentru un rezultat cât mai bun;
- Asigură condițiile de igienă corespunzătoare;
- Are cunoștințe specifice de anatomie, fiziologie, patologie clinică și fiziopatologie.
2. Despre meseria de maseur – Cum să găsești personalul ideal?
Un manager sau un antreprenor se poate confrunta deseori cu dificultăți, atunci când vine vorba despre angajarea unor lucrători potriviți. Sunt mai multe situații cu care te poți întâlni și pe care este bine să știi cum să le gestionezi.
De exemplu, sunt perioade în care cererea de pe piață depășește forța de muncă disponibilă – în acest caz, poate fi dificil să găsești specialiști care să fie dispuși să se angajeze și care să fie, în același timp, bine pregătiți pentru profesia de maseur.
De aceea, din ce în ce mai mulți manageri se orientează către variante adiacente, pentru a putea suplini această lipsă a forței de muncă. Numeroase companii și firme din România optează pentru recrutare sau leasing de personal asiatic – astfel, cu ajutorul unei firme specializate, se va face o recrutare externă, aducând lucrători străini care vor să muncească în România. Deși sunt diverse domenii de muncă pentru personalul asiatic, masajul este un domeniu foarte căutat în acest sens, deoarece tehnicile de masaj asiatice sunt renumite la nivel mondial și sunt apreciate în toată lumea. Medicina tradițională asiatică atestă faptul că masajul era folosit în scopuri medicale încă din cele mai vechi timpuri, iar metodele folosite s-au transmis din generație în generație, fiind utilizate și astăzi cu succes.
Prin urmare, dacă ai nevoie de tehnicieni maseuri pentru afacerea ta, nu ezita să iei în calcul această variantă utilă – cu siguranță vei avea doar de câștigat de pe urma acestei inițiative!
În concluzie, meseria de tehnician maseur este specială, iar serviciile de masaj sunt la mare căutare. Deci, dacă ai o companie care oferă astfel de servicii, asigură-te că angajații tăi sunt bine pregătiți și îți promovează, prin priceperea lor, afacerea, într-un mod optim. Documentează-te despre meseria de maseur, dar și cu privire la opțiunile pe care le ai la dispoziție pentru a găsi cei mai buni angajați pentru tine și afacerea ta!
Sursă foto: pixabay.com