Skip to main content

Agricultura, horticultura, peisagistica – toate sunt domenii în care forța de muncă este esențială, iar una dintre cele mai căutate meserii din ultima perioadă este cea de grădinar. Multe firme se confruntă cu lipsa personalului în acest sector, cu toate că atribuțiile acestui job nu sunt dificile și nici nu presupun anumite studii. Una dintre soluțiile viabile pentru angajatori sunt muncitorii străini. Mai jos este prezentată descrierea jobului de grădinar, precum și variante disponibile pentru societățile aflate în căutarea de personal în acest domeniu.

 

1. Meseria de grădinar și ce presupune aceasta 

Atribuțiile unui grădinar nu sunt foarte multe. Persoanele care prestează un astfel de job au ca principală îndeletnicire îngrijirea diverselor specii de plante. Societățile care lucrează în acest domeniu și care angajează personal se ocupă de cele mai multe ori și de calificarea acestuia la locul muncii, mai ales că nu este nevoie de studii pentru a putea lucra în grădină. Cu toate acestea, lipsa forței de muncă este vizibilă, mai ales că afectează și alte sectoare, precum HoReCa, construcțiile și altele la fel.

Blog - 1. Meseria de grădinar și ce presupune aceasta - Grădinar

Dacă ar trebui făcută o descriere a jobului de grădinar, aceasta ar presupune următoarele sarcini:

  • amenajarea spațiilor și plantarea de diverse specii de iarbă, arbuști, flori etc.;
  • îngrijirea plantelor prin operațiuni de tăiere, tuns sau curățare;
  • udarea plantelor în conformitate cu indicațiile primite;
  • întreținerea sistemelor de irigații, acolo unde există;
  • acțiuni de erbicidare și aplicare de pesticide.

Pentru această ultimă sarcină a unui grădinar este nevoie de o licență de aplicare a pesticidelor – așadar, aceasta este singura calificare de care acesta are nevoie.

De asemenea, în funcție de fișa postului, pot exista și alte atribuții pe care un grădinar le poate avea, în funcție de locul de muncă. Un lucru esențial pe care meseria de grădinar o presupune este rezistența fizică. De aceea, multe firme pot apela la agenții de recrutare cu ajutorul cărora să găsească personal.

Una dintre soluțiile disponibile și accesibile pentru societățile din acest sector este folosirea muncitorilor străini, mai ales că acesta este unul dintre cele mai rentabile domenii de muncă pentru personalul asiatic prin prisma simplității activităților.

 

2. Atribuțiile unui grădinar – ce face un grădinar? 

Blog- 2. Atribuțiile unui grădinar - ce face un grădinar - Grădinar care plantează

Ce face un grădinar? Atribuțiile acestuia constau în respectarea instrucțiunilor de îngrijire și plantelor sau culturilor de care se ocupă. Deși această meserie nu este una dificilă, multe firme se confruntă cu următoarea problemă: nu găsesc personal pentru posturile vacante, migrarea forței de muncă din România fiind una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă.

Una dintre soluțiile la care pot apela acestea este leasingul de personal la o agenție specializată, eliminând astfel grija că vor rămâne fără angajați atunci când au cea mai mare nevoie de ei. De foarte multe ori, muncitorii străini, în special cei din țări asiatice sunt potriviți pentru această meserie.

 

3. Descrierea jobului de grădinar – avantajele angajării de personal străin pe acest post

Meseria de grădinar poate fi realizată cu ușurință de personal asiatic, printre care cei din țări ca Vietnam, Nepal și India sunt foarte apreciați și în alte domenii, deoarece se adaptează foarte ușor condițiilor de muncă.

Sarcinile grădinarului sunt destul de simple pentru a putea fi efectuate de muncitori străini, singurul impediment fiind limba română. Din acest motiv, folosirea unor servicii profesionale care să asigure angajarea de personal străin care să vorbească și să aibă un nivel minim de înțelegere a limbii este o soluție viabilă pentru mulți angajatori.

Blog - 3. Descrierea jobului de grădinar – avantajele angajării de personal străin pe acest post - Grădinari

Atunci când vine vorba despre ce face un grădinar, atribuțiile sale sunt suficient de simple încât să poată fi îndeplinite și de muncitori asiatici. Angajarea acestora pe acest post are mai multe avantaje, printre care:

  • muncitorii asiatici s-au dovedit a fi o prezență constantă pe piața muncii din România, aceștia lucrând de mai mulți ani în diverse domenii;
  • personalul străin se adaptează repede condițiilor de muncă din România;
  • pentru aceștia se pot obține diverse atestate, cum este licența de aplicare a pesticidelor în cazul meserie de grădinar;
  • angajarea de personal străin nu este dificilă, procesul putând să se deruleze cu ajutorul unei agenții specializate.

Meseria de grădinar nu este una dificilă, de aceea ea se pretează străinilor, în special asiaticilor, atunci când nu se găsesc muncitori români care să îndeplinească atribuțiile acestui job. De asemenea, locurile de muncă din agricultură necesită de cele mai multe ori rezistență fizică și operarea anumitor echipamente care sunt ușor de învățat.

În concluzie, numărul locurilor de muncă în domeniul agriculturii și în special în meseria de grădinar este din ce în ce mai mare, iar una dintre provocările firmelor din acest sector economic fiind lipsa personalului. Cele care nu găsesc muncitori români pot apela la agenții de recrutare în vederea aducerii de muncitori străini, deoarece cei din țările asiatice fiind printre cei care pot îndeplini cerințele acestora, adaptându-se destul de ușor și fiind foarte harnici și statornici.

 

Surse foto: pexels.com, freepik.com

Completează-ți echipa cu muncitori din Asia. Contactează-ne!

Contactează-ne