Skip to main content

Pe piața muncii din România există mai multe industrii în care lucrătorii pot avea joburi sezoniere: în agricultură (lucrători agricoli pentru recoltarea fructelor, legumelor),  în turism (angajați pentru hoteluri și pensiuni în timpul sezonului estival, precum și pentru stațiunile de schi în timpul iernii), în comerț (pentru magazine și supermarketuri în perioada sărbătorilor și a reducerilor de Black Friday), în industria organizării de evenimente (organizarea și desfășurarea festivalurilor, târgurilor și concertelor de vară), în construcții (muncitori sezonieri pentru proiecte de construcție în timpul verii) sau în logistica și transportul (depozite și companii de curierat în perioadele de vârf). Află mai multe despre avantajele și dezavantajele acestor joburi de sezon din articolul de mai jos.

 

1. Avantajele joburilor sezoniere

Joburile sezoniere oferă avantaje nu doar pentru cei care caută un loc de muncă temporar, ci și pentru angajatori. Aceste joburi reprezintă o soluție optimă pentru a face față nevoilor sezoniere ale afacerilor, deoarece oferă o serie de beneficii.

În primul rând, joburile sezoniere pot fi o modalitate eficientă pentru a face față creșterii cererii. În timpul sezonului estival, industria turismului poate fi foarte solicitată, iar compania ta poate avea nevoie de mai mulți angajați pentru a putea acomoda numărul mare de turiști. De asemenea, în timpul verii, agricultura poate avea nevoie de mai mulți lucrători pentru recoltarea recoltei. Joburile sezoniere pot fi o soluție eficientă pentru a asigura suficienți lucrători în perioadele aglomerate, mai ales în domeniile de muncă pentru personalul asiatic.

 

Mai mult decât atât, poți privi joburile sezoniere ca pe  o oportunitate bună pentru a testa noi talente. Te poți folosi de posturile sezoniere pentru a evalua abilitățile și potențialul candidaților, iar cei mai buni angajați pot primi ulterior un contract permanent de muncă. Nu uita că aceste joburi sunt o modalitate bună pentru a atrage studenți și tineri cu experiență, care sunt în căutarea unui loc de muncă temporar.

Joburile sezoniere te vor ajuta să economisești resurse. Vei putea evita costurile și riscurile asociate cu angajarea unor muncitor permanenți, precum plata salariilor, asigurări de sănătate, concedii de boală sau alte beneficii pe perioadele în care nu ai mulți clienți sau activitatea companiei cunoaște un declin temporar. În schimb, vei avea parte de mai multă flexibilitate în ceea ce privește numărul de angajați.

 

De asemenea, trebuie să ai în vedere că joburile sezoniere pot îmbunătăți productivitatea și calitatea muncii. Dacă activezi în domeniul HoReCa, de exemplu, în timpul sezonului de vârf, vei avea nevoie de mai mulți angajați pentru a face față numărului mare de comenzi sau a sarcinilor de lucru. Acest lucru poate ajuta la îmbunătățirea productivității și la reducerea stresului angajaților permanenți. Dacă se oferă instruire suplimentară și suport angajaților sezonieri, aceștia se vor adapta foarte bine la sarcinile pe care le au de îndeplinit..

 

2. Dezavantajele joburilor sezoniere

Blog - 2. Dezavantaje Joburi temporare

Unul dintre principalele dezavantaje ale joburilor sezoniere pentru angajatori este legat de procesul de recrutare și formare a personalului. Angajatorii trebuie să investească timp și resurse în instruirea angajaților sezonieri, iar aceștia pot fi nevoiți să plece după o perioadă scurtă de timp. Astfel, angajatorii pot fi nevoiți să recruteze și să instruiască alți angajați sezonieri, ceea ce poate duce la o pierdere de timp și bani. Din fericire, dacă apelezi la o firmă de leasing de personal, vei depăși aceste provocări cu ușurință.

Un alt dezavantaj al joburilor sezoniere pentru angajatori este legat de stabilitatea locului de muncă, care duce la o fluctuație a personalului și la o lipsă de continuitate în ceea ce privește calitatea serviciilor oferite.

 

În plus, este posibil să întâlnești dificultăți în a menține angajații sezonieri motivați și implicați în munca lor. O parte dintre aceștia pot fi mai puțin motivați să își îndeplinească sarcinile în mod eficient. Cu toate acestea, dacă realizezi procesul de recrutare printr-o firmă specializată, experții te pot ajuta să alegi cei mai buni candidați pentru compania ta. De exemplu, angajații asiatici sunt recunoscuți pentru dedicarea lor la locul de muncă. 

De asemenea, uneori vei fi nevoit să ofere salarii mai mari decât cele din alte sectoare ale economiei pentru a atrage și a menține angajații sezonieri.

 

Prin urmare, dacă deții o companie care are nevoie de angajați pe perioada sezoanelor de vârf, apelează la specialiști care să-ți asigure cele mai bune servicii de resurse umane și să te ajute în depășirea obstacolelor care pot apărea pe parcurs.

 

Sursa foto: Unsplash.com

Completează-ți echipa cu muncitori din Asia. Contactează-ne!

Contactează-ne