Industria automotive este o ramură importantă a economiei, ce cuprinde acele activități implicate în proiectarea și construirea automobilelor. Având în vedere importanța autoturismelor, atât din punct de vedere al rolului economic, cât și al statutului financiar al posesorilor, industria aceasta a devenit în majoritatea statelor dezvoltate unul dintre cele mai importante sectoare economice. Valoarea este dovedită de numărul din ce în ce mai mare de angajați ce lucrează în diversele firme implicate și de activitățile conexe ce au de câștigat prin participare. Istoria industriei auto se întinde pe o durată relativ scurtă de timp, dar a cunoscut schimbări impresionante, fiind domeniul în care tehnologia a pătruns cel mai ușor, modificând viața și structura economică a statelor participante la efort.
În articolul de mai jos vei afla ce este industria automotive, descoperind o scurtă istorie a industriei auto la nivel mondial și care sunt componentele ei în prezent. De asemenea, vei putea cunoaște cum s-a dezvoltat industria automotive în România, care este stadiul la care a ajuns în prezent, ce perspective există pentru viitor și vei afla care sunt provocările de care se lovesc persoanele implicate în această industrie.
1. Ce este industria automotive?
Industria automotive este o activitate extrem de complexă, ce participă în mod însemnat la formarea produsului intern brut al țărilor care au dezvoltat o astfel de activitate. La acest efort contribuie un număr însemnat de firme ce activează în domenii diverse, precum proiectarea modelelor de automobile, producerea acestora și desfacerea către consumator. Mare parte a acestei industrii este deținută de un număr relativ redus de companii multinaționale, însă pe lângă acestea activează zeci de mii de firme mai mici care furnizează diverse componente utilizate în asamblarea automobilelor.
De-a lungul timpului, industria auto a cunoscut o dezvoltare continuă, diversele crize politice, economice și chiar militare nereușind să influențeze producția într-un mod semnificativ. Din contră, de cele mai multe ori aceste momente au coincis cu eforturi suplimentare, de producere a mașinilor. Această realitate economică se bazează pe cererea constantă, automobilele având o durată de viață limitată, din cauza uzurii fizice și morale. Mai mult decât atât, viața modernă nu poate fi gândită fără prezența automobilelor ce sunt folosite în toate domeniile de activitate, de la producție, transporturi și până la entertainment.
1.1. Scurt istoric al industriei auto la nivel mondial
Industria auto a debutat la sfârșitul secolului al XIX-lea și s-a transformat într-o activitate economică importantă la sfârșitul secolului XX. Nașterea acestei industrii este legată de trei personalități care au contribuit la transformarea automobilului dintr-o simplă curiozitate într-un obiect cu utilizare zilnică și cu impact major asupra societății.
Părintele industriei auto este considerat a fi inginerul german Karl Benz, care în anul 1885 a construit primul automobil adevărat, dotându-l cu un motor cu ardere internă. Descoperirea a fost transformată într-o afacere de succes, Benz fiind proprietarul primei firme din industria auto care a reușit să ofere un număr însemnat de automobile către cumpărători.
Industria a devenit cu adevărat vizibilă datorită unui alt inginer german, Gottlieb Daimler, care a revoluționat construcția de automobile prin realizarea unor motoare de mici dimensiuni, dar cu o putere însemnată. Majoritatea motoarelor din prezent se bazează pe proiectul lui Daimler, diferențele fiind în ceea ce privește eficiența (tehnologia de bază este aceeași).
Personajul care a reușit să transforme automobilul dintr-un obiect de lux într-unul destinat maselor a fost Henry Ford, care a introdus tehnologia liniei de asamblare a automobilelor, ceea ce a permis ca acestea să fie produse într-un timp foarte scurt și la prețuri mult mai accesibile publicului larg. Succesul lui Ford a impulsionat pe numeroși oameni de afaceri din întreaga lume pentru a participa în mod activ la dezvoltarea industriei auto, profitând de apetitul din ce în ce mai mare al oamenilor pentru automobile.
Secolul XX a fost o perioadă de dezvoltare și diversificare a industriei auto, ajungându-se în prezent la producerea a mii de modele, de la mașinile de mici dimensiuni până la camioane de mărimi impresionante, destinate transporturilor grele. În ultima sută de ani progresele au fost semnificative în ceea ce privește puterea motoarelor, eficiența acestora, diminuarea poluării, dar și în atingerea unei securități maxime, atât pentru șoferi și pasageri, cât și pentru ceilalți participanți la trafic. Prezentul industriei este la fel de optimist, având în vedere noile tehnologii care se pare că vor schimba industria, și anume mașinile electrice și conducerea autonomă a autovehiculelor.
1.2. Componentele industriei automotive
Industria automotive modernă este formată dintr-o varietate de activități ce contribuie într-un grad mai mic sau mai mare la impactul economic major pe care îl au automobilele în viața modernă. Aceste firme sunt împărțite în trei categorii principale:
- Dezvoltarea noilor modele de mașini este în sarcina departamentelor specializate pe care marile companii le dețin. În trecut această activitate era făcută prin folosirea schițelor pe hârtie și apoi a modelelor din diverse materiale care imitau realitatea. În prezent mare parte a dezvoltării modelelor noi este făcută cu ajutorul tehnologiei computerelor care permit economia de timp și de bani și care oferă rezultate mult mai exacte;
- Manufacturarea mașinilor este realizată în majoritatea cazurilor prin intermediul liniilor de asamblare. Această activitate permite efectuarea unor economii însemnate de timp și bani. Foarte puține modele sunt asamblate manual, acestea fiind din categoria superlux, numărul lor fiind nesemnificativ dacă ne gândim la producția pe liniile de asamblare. Tendința din prezent este o robotizare cât mai completă a liniilor de asamblare, existând deja fabrici de dimensiuni impresionante, supravegheate de un număr redus de lucrători umani;
- Activitatea de vânzări și de service este cea mai vizibilă parte, magazinele și atelierele auto fiind prezente în majoritatea localităților însemnate. Cele mai multe firme de acest tip sunt francize ale producătorilor care activează sub numele brandului pe care îl desfac, dar există și un număr destul de mare de firme independente, în special în ceea ce privește desfacerea pieselor de schimb și activitățile de reparații auto.
În afara acestor trei activități de bază există și câteva domenii secundare, un exemplu în acest sens fiind reprezentat de firmele care asigură reciclarea automobilelor, care și-au încheiat activitatea pe șosele.
2. Industria automotive în România
Industria auto din România are o istorie apreciabilă, în cei aproape 100 de ani realizându-se progrese importante. Primele automobile produse aici au fost cele ieșite pe porțile uzinei Malaxa din Reșița. Modelul era considerat unul destul de performant, având un motor de 30 de CP, o viteză maximă de 120 km/h și un consum de 11 litri la 100 de kilometri.
2.1. Apariția și dezvoltarea industriei automotive în România
Industria auto din România a rămas destul de slab dezvoltată până în anii 60, numărul de automobile fabricate fiind nesemnificativ. Eforturile de industrializare din perioada regimului comunist au făcut ca industria auto să aibă o importanță tot mai mare. În acest sens, în România au fost dezvoltate 3 mari fabrici de automobile:
- Fabrica de la Pitești a fost cea mai însemnată dintre toate, fiind locul în care au fost dezvoltate și construite celebrele automobile Dacia. În perioada comunistă au fost scoase pe șosele mai multe modele: Dacia 1100, primul model de succes al fabricii, urmată de Dacia 1300 și Dacia 1310. După revenirea la democrație, Dacia a cunoscut o perioadă destul de complicată, dar a revenit în rândul marilor producători în urma achiziționării de către marele producător Renault. Astăzi uzinele de la Pitești au o producție apreciabilă, modelele produse fiind vândute cu succes nu doar în România, ci și în diverse țări din Europa sau dincolo de granițele continentului;
- Fabrica de la Craiova a fost înființată în anul 1976, aici producându-se cunoscutul model Oltcit inspirat din modelele companiei Citroen, care era parte a societății mixte. În anii ‘90 fabrica a fost preluată de o companie coreeană care a produs mai multe modele. Din 2009 și până în prezent este în proprietatea companiei multinaționale Ford, unde se produc modele cu succes comercial, inclusiv automobile moderne, de tip hibrid;
- Uzina de la Câmpulung Muscel a fost dedicată producerii automobilelor de teren, sub denumirea de ARO. Mașinile produse aici au fost recunoscute ca unele de calitate, performanțele fiind ridicate. Din păcate, fabrica nu a reușit să țină pasul cu realitățile economice moderne și și-a închis porțile în anii ‘90.
În prezent industria auto românească este cea mai importantă din întreaga economie, reprezentând aproximativ 28% din PIB. Producția este realizată în peste 500 de companii de dimensiuni diverse, de la marile fabrici de la Craiova și Pitești și până la mici ateliere în care se produc diverse componente. Planurile de dezvoltare sunt optimiste, majoritatea afaceriștilor spunând că în viitor vor dezvolta afacerile lor prin implementarea unor investiții apreciabile.
2.2. Industria automotive în prezent și perspectivele pentru viitor
Industria automotive este în continuare una semnificativă la nivel mondial. Cererea de automobile este majoră, chiar dacă au existat perioade în care cumpărăturile au cunoscut o stagnare. Diversele crize prin care a trecut lumea în ultimii ani (pandemii, crize economice, războaie) au făcut ca potențialii cumpărători să fie rezervați și să amâne achiziția. Mai mult decât atât, au existat și probleme în lanțul tehnologic, ca de exemplu deficitul de semiconductori și de procesoare care a împiedicat menținerea producției la același nivel.
Cu toate acestea majoritatea specialiștilor se așteaptă ca viitorul să ofere perspective de dezvoltare accentuată. În acest sens sunt luate în vedere câteva elemente precum creșterea nivelului de trai în țări cu populație însemnată (China, India, Nigeria, Brazilia), manifestată prin înmulțirea numărului de mașini ce circulă pe drumurile acestor state.
Un alt element care oferă optimism este legat de noile tehnologii ce vor fi implementate în întreaga industrie automotive. Cele mai importante așa-zise megatrenduri sunt legate de electrificarea industriei, de conectivitatea prin utilizarea tehnologiei IoT (Internet of Things) și conducerea autonomă a vehiculelor. Aceste trei direcții oferă avantaje în ceea ce privește eficiența, diminuarea poluării și creșterea securității.
3. Provocări ale industriei automotive
După zeci de ani de dezvoltare continuă, industria automotive cunoaște în ultimul timp o perioadă de provocări. Companiile implicate se lovesc de diverse probleme care amenință să împiedice evoluția cu care industria era obișnuită. Specialiștii fac eforturi imense pentru a găsi soluții utile ale acestor provocări.
O provocare majoră este reprezentată de problema lipsei forței de muncă. Tot mai multe firme se lovesc de greutatea sau imposibilitatea de a găsi lucrători calificați dispuși să lucreze în mod susținut. Problema este vizibilă mai ales în țările din Europa de Est, România nefiind scutită de această situație.
Foarte mulți lucrători specializați s-au îndreptat către fabrici din țări din Vestul Europei, precum Anglia, Franța, Germania sau Italia, ceea ce a făcut foarte dificilă înlocuirea lor. O rezolvare utilă este reprezentată de recrutarea personalului asiatic din țări precum Nepal, India, Sri Lanka, Pakistan sau Turcia, și inclusiv din alte țări balcanice ce nu fac parte din U.E, activitate ce poate fi realizată rapid și fără bătăi de cap prin apelarea la firme specializate în plasarea personalului calificat și necalificat. Lucrătorii din aceste țări s-au remarcat în domenii de muncă pentru personal asiatic: industria auto, industria construcțiilor, HoReCa etc.
Angajarea acestor lucrători s-a dovedit a fi o activitate de succes, pentru că aceștia provin din țări în care munca este considerată foarte importantă, seriozitatea și calificările lor fiind atuuri pentru patronii care apelează la această formă de muncă. De folos este și apelarea la așa numitul leasing de personal, care este considerată o formă de închiriere a forței de muncă pentru perioade precise de timp.
În concluzie, industria automotive este una dintre cele mai importante din România. Perspectivele sunt pozitive, chiar dacă în prezent există câteva provocări ce trebuie depășite pentru reluarea evoluției pozitive în acest domeniu care poate aduce plus valoare economiei și venituri semnificative pentru toți cei implicați în activitate.
Surse foto:
unsplash.com